Terug naar het overzicht

Hospitality & wellness

Kapper

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Als je haar maar goed zit! Een mooi verzorgd kapsel geeft mensen ook een goed gevoel. Als kapper speel je daar een belangrijke rol in. Je helpt en adviseert klanten en je kunt natuurlijk als de beste de mooiste kapsels maken. Bij jou gaan mensen weer stralend de deur uit.

Als kapper zie je meerdere keren per dag direct het resultaat van je inspanningen. Je werkzaamheden zijn divers. Wassen, knippen, snijden, kleuren, föhnen, stylen. Ook geef je advies over een nieuw model en tips en uitleg over haarverzorging, haarproducten en haarversieringen.

Je stelt klanten op hun gemak met een praatje, een kopje koffie of een magazine. Door jouw inzet verlaten klanten de kapsalon meer dan tevreden. Je bent als kapper dan ook niet alleen goed in je vak, je kunt ook goed met mensen omgaan en beschikt over commerciële vaardigheden.

school-teacher Wat leer je?

Tijdens de opleiding Kapper leer je de basis van het kappersvak. Je leert verschillende haarsoorten herkennen. Ook leer je verschillende technieken om te knippen, kleuren en stylen. Daarnaast ga je aan de slag met creatieve kleurtechnieken en klanten föhnen, zodat ze naar een feestje kunnen. Het adviseren van klanten over kapsels en producten is een belangrijk onderdeel van de functie. Dit komt in de opleiding dan ook aan uitgebreid aan bod.

school-test-results Vakken

Tijdens de opleiding Kapper krijg je praktijkvakken. Hierin leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je volgt vakken als:

 • Knippen
 • Kleuren
 • Föhnen
 • Stylen
 • Omgang met klanten
 • Productenkennis

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Nagelstyling
 • Visagie
 • Engels
 • Barbier

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Kapper werk je een groot deel van de week in een kapperszaak. Je komt gemiddeld een dag per week naar school.

De schooldag vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of onze locatie in Gorinchem. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Je krijgt les in onze moderne praktijklokalen met kappersstoelen, spiegels en wasbakken voor de praktijkvakken. Ook hebben we een kapsalon in huis, Salon Da Vinci. Hier ontvang je echte klanten en breng je alles wat je hebt geleerd meteen in praktijk. Uiteraard word je hierin begeleid door je docenten en de salonmanager.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Kapper werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent sociaal, creatief en legt mensen graag in de watten! Je vindt het leuk om mensen mooi te maken. Je legt makkelijk contact met mensen en stelt de wensen van de klant centraal. Ook steek je graag de handen uit de mouwen en kun je goed zelfstandig werken. Daarnaast heb je commercieel inzicht en ben je ondernemend.

Dit vinden onze studenten

Tijdens de opleiding werk je ook in Salon DaVinci. Zo leren we werken met echte klanten.

Fatima
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Kapper op niveau 2 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Haarstylist. Bij deze éénjarige vervolgopleiding op niveau 3 specialiseer je je nog verder in het kappersvak.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Kapper kun je aan de slag in een kapsalon of beautyfarm.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

GASTHEER/ GASTVROUW

Hospitality > HORECA

Check opleiding

KAPPER HEER

Hospitality > Wellness

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.