Terug naar het overzicht

Onderwijs & kinderopvang

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (leerwerkplaats)

In deze verkorte opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker word je samenwerking met SKG voor het grootste gedeelte opgeleid in de praktijk. Vanaf de start van je opleiding ben je drie dagen aanwezig in de praktijk, twee dagen op een vaste groep en een dag werk je samen met studiegenoten aan projecten.

In samenwerking met SKG. Op de locatie van SKG en Gorinchem

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij kunt je goed in kinderen en jongeren verplaatsen! Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je binnen de kinderopvang, buitenschoolse opvang en/of peuteropvang. Ook kun je werken bij een organisatie die opvoedingsondersteuning biedt of ondersteuning aan kinderen of jongeren met een ontwikkelingsachterstand, door een beperking of een bepaalde leef- of opvoedingssituatie. Jij biedt opvang en zorg aan baby’s, peuters, kleuters, kinderen en jongeren én stimuleert de ontwikkeling. Je bent een soort mentor en ziet waar kinderen behoefte aan hebben en waar hun talenten liggen. Samen met collega’s zorg je voor een veilige en vertrouwde omgeving. Dat doe je door rust en structuur te creëren, maar ook door aandacht te hebben voor uitdaging, activiteiten en spelen. Stap voor stap bouw je een band op met de kinderen, maar je houdt ook professionele afstand.

Aansturende/begeleidende rol
Met een niveau 4 diploma kun jij een aansturende en begeleidende rol hebben binnen jouw team. Als dat zo is, heb je ook coördinerende taken, zoals roosters en planningen maken en zicht houden op de werkzaamheden van collega’s. Ook ben jij vaak het aanspreekpunt voor ouders en verzorgers en voor externe deskundigen.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker krijg je vakken over de ontwikkeling van kinderen en jongeren en ontwikkelings-, leer- gedrags- en opvoedingsproblemen, zodat je hen beter begrijpt en kunt helpen. Daarnaast leer je bijvoorbeeld een gespecialiseerd activiteitenprogramma, een begeleidingsplan en een gestructureerd (dag)programma opstellen en uitvoeren. Daarbij komt van alles aan bod, natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van het kind: ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseren, normen en waarden overbrengen, interacties tussen kinderen stimuleren, kinderen leren omgaan met praktische zaken zoals geld of huiswerk. Verder leer je wat er komt kijken bij de persoonlijke verzorging, zoals luiers verschonen, aankleden, naar het toilet gaan, eten en drinken. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker werk je in een team en heb je vaak een aansturende of begeleidende rol. Je leert dus ook hoe je samenwerkt en hoe je werkzaamheden coördineert. Daarnaast komt het contact met ouders en verzorgers aan bod. Afwisselend toch?

Vakken Vakken

In de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker krijg je onder andere de vakken:

 • Beroepsgerichte vakken onder andere: ontwikkelingspsychologie, pedagogiek, communicatie, sport en spel, beeldende vorming.
 • Projecten, in samenwerking met SKG zijn er projecten ontwikkeld gekoppeld aan de praktijk. Hier werk je aan samen met je klasgenoten bij SKG.
 • Generieke vakken: rekenen, Nederlands, Engels, burgerschap.

Keuzedelen Keuzedelen

 • K0879 Specialist leesbevordering 0 – 12 jaar
 • K0152 Expressief talent

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! Locatie Gorinchem is kleinschalig. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Binnen de opleiding in samenwerking met SKG, ben je twee dagen in de week aanwezig op onze locatie in Gorinchem en drie dagen in de week op een van de locaties van SKG.

Stage Stage

Stageperiodes
In de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker loop je meerdere keren stage:

 • Bij de start van je opleiding loop je twee dagen in de week stage
 • In leerjaar 2 loop je drie dagen in de week stage
 • In laarjaar die loop je drie dagen in de week stage
Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Project dag op locatie van SKG. BPV op je vaste groep. Lessen op DVC. BPV op je vaste groep. Lessen op DVC.

 

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam en durft verantwoordelijkheid te nemen. In jouw werk heb je direct contact met mensen. Je kunt je goed in anderen verplaatsen en bent representatief. Voor kinderen ben jij een voorbeeld. Je straalt rust en warmte uit en weet ook afstand te bewaren. Daarnaast ben je zelfstandig, leergierig en flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen is elke dag anders!

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld: Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming of de Pabo. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Werken Werken

Met het diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 kun je aan de slag als groepsleider of assistent leidinggevende bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, integraal kindcentrum of de voor-, tussen en buitenschoolse opvang (bso). Je kunt ook werken bij organisaties die opvoedingsondersteuning of begeleiding bieden aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Dit vinden onze studenten

Op de kinderopvang is geen dag hetzelfde. Kinderen komen soms met de meest gekke ideeën. Dat maakt het juist zo leuk!

Lianne
Eerstejaars student

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken op de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

VAN NIVEAU 3 NAAR 4 VAN NIVEAU 3 NAAR 4

Heb jij de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang afgerond, dan kun je de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (bol) versneld volgen. In principe stroom je in het tweede leerjaar in, wat betekent dat je in 2 in plaats van 3 jaar jouw niveau 4 diploma behaalt. Interesse? Meld je aan voor de standaard driejarige opleiding.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Toevoegen een deel van met de materialen wordt vergoed door SKG. Dit gaat in overleg met SKG.

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Onderwijsassistent

Onderwijs & Kinderopvang > Onderwijs

Check opleiding

Sociaal Werker

Gezondheidszorg & welzijn > Sociaal werk

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.