Terug naar het overzicht

Hospitality & wellness

Gastheer/-vrouw

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij houdt ervan het gasten naar hun zin te maken! Als gastheer/-vrouw vorm je een team met de keukenbrigade. Samen zorgen jullie ervoor dat gasten zich welkom voelen, genieten van hun bezoek en méér dan tevreden naar huis gaan.

Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaarstaat, check je wat het menu van de dag is en of er gasten zijn met allergieën. Na de ontvangst neem je (drank)bestellingen op, adviseer je over wijn en gerechten en serveer je uit. Na afscheid te hebben genomen van je gasten ruim je op, check je de voorraad en zorg je ervoor dat alles weer klaarstaat voor de volgende gasten.

Als gastheer/gastvrouw werk je onder begeleiding van een ervaren collega of leidinggevende.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Gastheer/-vrouw leer je hoe je gasten een warme ontvangst geeft, bestellingen opneemt en gerechten uitserveert. Ook leer je tafels dekken, afruimen, rekeningen opmaken en afrekenen. En je leert welke drank bij welk gerecht past.

Werken in de horeca is afwisselend en als gastheer/vrouw moet je flexibel zijn. Plannen en organiseren en omgaan met verschillende situaties zijn daarom ook een onderdelen van de opleiding. In de opleiding leer je dus eigenlijk alles om gasten een geweldige ervaring te geven!

school-test-results Vakken

In de opleiding Gastheer/-vrouw niveau 2 leer je tijdens de beroepsgerichte vakken onder andere:

 • Gasten ontvangen
 • Sfeer creëren en onderhouden
 • Bestellingen opnemen
 • Adviseren over het menu
 • Uitserveren van drankjes en gerechten
 • Reserveringen aannemen
 • Afrekenen en werken met de kassa
 • De voorraad controleren en bewaken

Er is bij de verschillende onderdelen speciale aandacht voor bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroep specifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Eetcultuur en wensen
 • ondernemend gedrag

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Gastheer/-vrouw werk je een groot deel van de week bij een restaurant of hotel. Je komt één dag in de week naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Hier krijg je les in een theorielokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Gastheer/-vrouw werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent gastvrij en servicegericht. Je maakt het mensen graag naar hun zin. Als gastheer/-vrouw vind je het leuk om in een team te werken en samen een mooi resultaat neer te zetten. Met instructies opvolgen heb je geen moeite. Je vindt het heerlijk als het lekker druk is en kunt goed omgaan met onverwachte situaties. Ook heb je oog voor detail en hygiëne. Of je nu overdag, in de avond of in het weekend moet werken, je bent altijd even vriendelijk.

Dit vinden onze studenten

Ik voel me hier echt thuis. De docenten zijn heel erg betrokken en ik kan altijd vragen om hulp.

Rochelle
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Gastheer/-vrouw niveau 2 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw. Ter verbreding kun je ook denken aan de niveau 2 opleiding Kok.

office-outdoors Werken

Als gastheer/-vrouw ga je aan de slag in een horecabedrijf, zoals een restaurant, hotel, cateringbedrijf of congrescentrum.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Kok

Hospitality > Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.