Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur utiliteit

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Je hebt technisch inzicht, werkt nauwkeurig en bent klantgericht en collegiaal! Als eerste monteur utiliteit installeer en onderhoud je installaties voor gas, water, verwarming, ventilatie en brandbestrijding. Dit doe je in kantoren, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken. Alles wat geen woning is, wordt in de bouw utiliteit genoemd. Je werkt meestal volgens standaard werkwijzen. Soms handel je, afhankelijk van wat je tegenkomt, naar eigen inzicht. Dit is voor jou geen probleem. Je kennis van methoden, processen en installaties is groot. Als eerste monteur verdeel jij de taken onder je collega’s. Ook begeleid je je minder ervaren collega’s.

Baanperspectief
Het zal je niet ontgaan zijn: duurzaamheid is op het moment een heel belangrijk thema. De overheid heeft zowel voor de nieuwbouw als voor bestaande gebouwen uitdagende klimaatdoelstellingen gesteld. Alles moet energiezuiniger. De installatietechniek is daardoor enorm in ontwikkeling. Daarnaast is er een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

Op school krijg je les van een docent die het vak kent. In de opleiding Eerste monteur utiliteit leer jij alles over installaties voor gas, water, verwarming, ventilatie en brandbestrijding. Je leert hoe ze werken en hoe je ze kunt onderhouden en optimaliseren. Ook leer je werken met de machines, gereedschappen en materialen die je bij dit vak nodig hebt. Daarnaast ga je aan de slag met samenwerken, veilig werken en de omgang met klanten. En met leidinggeven en coachen. Dit zijn belangrijke vaardigheden in je dagelijks werk.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee avonden naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Eerste monteur utiliteit niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Sanitair & Verwarming
 • Water & Gas
 • Mechanische Ventilatie
 • Projecttaken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

De opleiding Eerste monteur utiliteit volg je op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam.

De lessen worden gegeven op de dagopleiding of middag/avondopleiding.

Avondonderwijs is geschikt voor deelnemers vanaf 18 jaar of in overleg met de werkgever.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste monteur utiliteit werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één middag of avond per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt een goed technisch inzicht en kunt overweg met machines en installaties. Je houdt je aan de veiligheidsregels en werkt op een nauwkeurige, systematische manier. Zowel naar klanten als collega’s stel je je professioneel en vriendelijk op. Je werkt op steeds wisselende werkplekken. Door je flexibiliteit heb je daar daar geen moeite mee. Daarnaast voel je je verantwoordelijk. Voor je eigen werk, maar ook voor het werk van je collega’s.

 

Dit vinden onze studenten

Installaties hebben een steeds grotere rol in gebouwen. Ze zijn niet zo zeer zichtbaar, maar als het niet werkt dan merk je dat meteen. Mijn collega's en ik doen belangrijk werk.

Mark
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4.

office-outdoors Werken

Als eerste monteur utiliteit ga je aan de slag bij installatiebedrijven. Je kunt werken voor zowel kleine als grote bedrijven, die regionaal, landelijk of zelfs internationaal actief zijn.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR SERVICE EN ONDERHOUD WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

EERSTE MONTEUR WONING

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.