Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Je hebt technisch inzicht, werkt nauwkeurig en bent klantgericht en collegiaal! Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties onderhoud, repareer en optimaliseer je installaties voor verwarming en warm tapwater, klimaat en luchtbehandeling of drinkwater. Denk bij klimaat en luchtbehandeling aan airco’s, maar ook aan warmte terugwin installaties en zonneboilers. Dit doe je in woningen of in gebouwen zoals scholen, sportaccommodaties, fabrieken en kantoorpanden. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van productiebedrijven installatiebedrijven of winkelbedrijven. In jouw functie ben jij het visitekaartje van jouw bedrijf.

Baanperspectief
Het zal je niet ontgaan zijn: duurzaamheid is op het moment een heel belangrijk thema. De overheid heeft zowel voor de nieuwbouw als voor bestaande woningen uitdagende klimaatdoelstellingen gesteld. Alles moet energiezuiniger. De installatietechniek is daardoor enorm in ontwikkeling. Daarnaast is er een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties leer je alles over het onderhoud, de reparatie en optimalisatie van gas-, water-, verwarming-, tapwater-, luchtbehandeling-, en drinkwaterinstallaties. Ook leer je werken met de machines, gereedschappen en materialen die je bij dit vak nodig hebt. Daarnaast ga je aan de slag met samenwerken, veilig werken en de omgang met klanten. En met leidinggeven en coachen. Dit zijn belangrijke vaardigheden in je dagelijks werk.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee avonden naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

 

school-test-results Vakken

In de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Sanitair & Verwarming
 • Water & Gas
 • Lucht & Koeling
 • Mechanische Ventilatie
 • Duurzaamheid
 • Projecttaken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

De opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties volg je op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. De leeromgeving sluit hier naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er zijn ‘leerboxen’ aanwezig; ruimtes waar je leert om bijvoorbeeld sanitair en kranen af te stellen. Ook vind je er een realistische nabootsing van een woning. In drie verdiepingen los van elkaar. Hier wordt bijvoorbeeld geoefend met leidingen trekken, pijpleidingen aanleggen en op het dak met zonnepanelen monteren. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag of twee avonden per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt een goed technisch inzicht en kunt overweg met machines en installaties. Je houdt je aan de veiligheidsregels en werkt op een nauwkeurige, systematische manier. Zowel naar klanten als collega’s stel je je professioneel en vriendelijk op. Daarnaast signaleer je verkoopkansen. Storingen doen zich niet altijd voor tussen 9.00 en 17.00 uur. Dit is voor jou geen probleem. Je bent flexibel.

Dit vinden onze studenten

Als we naar een nieuwbouwproject gaan om installatieonderdelen aan te leggen, dan word ik echt enthousiast.

Matthis
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4.

office-outdoors Werken

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties ga je aan de slag bij installatiebedrijven. Van daar uit werk je op verschillende plaatsen. Je kunt werken voor zowel kleine als grote bedrijven, die regionaal, landelijk of zelfs internationaal actief zijn.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR WONING

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek > Elektrotechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.