Terug naar het overzicht

Automotive

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt technisch inzicht, je sleutelt graag aan auto’s en je kunt goed met mensen omgaan! Als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto repareer en onderhoud je auto’s. Dit doe je in de werkplaats van een garage, autoschadeherstelbedrijf, autodealer of merkspecialist. Je hebt verschillende verantwoordelijkheden. Als een auto kapot is of een storing aangeeft, zoek je uit wat er aan de hand is. Daarna repareer je de auto. Ook voer je onderhoudsbeurten uit. Je checkt de accu, de uitlaat en het profiel van de banden en vult vloeistoffen aan. Daarnaast maak je auto’s rijklaar en monteer je eenvoudige accessoires, zoals een trekhaak of radio. De nadruk komt in dit vak steeds meer te liggen op auto-elektronica. Als de klant de auto brengt geef je aan hoe lang de reparatie duurt en wat de kosten zijn. Bij het ophalen vertel je wat je aan de auto hebt gedaan.

Als basis technicus werk je meestal in een team. Dat doe je onder leiding van een allround technicus. Die vertelt je wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto leer je alle basisvaardigheden van de autotechniek, van banden balanceren tot motorrevisie. Je leert eenvoudige inspecties en onderhoudsbeurten aan personenauto’s uitvoeren. Ook leer je auto’s rijklaar maken voor klanten. Daarnaast ga je aan de slag met kleine reparaties en het monteren van onderdelen. Je hebt in deze functie veel klantcontact. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Nederlands 3F
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een middag en avond naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze locatie in Gorinchem of in een lokaal binnen de vmbo school Het Loket in Zwijndrecht. Hier hebben we voor de mbo-technische opleidingen een apart lokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Aan auto’s sleutelen is je hobby! Je hebt technisch inzicht, bent collegiaal en kunt zelfstandig werken. Ook werk je nauwkeurig en denkt na over mogelijke oplossingen bij storingen en defecten. Met klanten overleg je over bijvoorbeeld de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om klantvriendelijkheid en servicegerichtheid.

Dit vinden onze studenten

Je begint met kleine klussen in de garage en ongemerkt leer je van alles wat.

Shayaan
Tweedejaars bbl-student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren. Met een diploma Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto (niveau 3).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage, autoschadeherstelbedrijf, autodealer of merkspecialist.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen - Bedrijfsauto

Automotive > Bedrijfsauto’s

Check opleiding

Monteur elektrotechnische installaties

Techniek > ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.