Terug naar het overzicht

Automotive

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt interesse in het grotere werk; sleutelen aan bedrijfsauto’s en trucks. Als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto repareer en onderhoud je bedrijfsauto’s. Dit doe je meestal in de werkplaats van een garage of merkspecialist, maar soms sta je langs de snelweg, om bijvoorbeeld een vrachtwagen weer op weg te helpen. Vaak voer je onderhoudsbeurten uit. Je checkt de accu, de uitlaat en het profiel van de banden en vult vloeistoffen aan. Ook werk je mee aan de keuring en inspectie. Daarnaast ben je bezig met het vervangen, monteren en afstellen van onderdelen. Hierbij houd je rekening met milieu- en veiligheidseisen. In nieuwe trucks en bedrijfsauto’s zit veel elektronica en software. Bij een storing gebruik je speciaal gereedschap en apparatuur om het probleem op te sporen. Bij het brengen of halen van de bedrijfsauto of truck heb je soms contact met de eigenaar of chauffeur.

Als basis technicus werk je meestal in een team. Dat doe je onder leiding van een allround technicus. Die vertelt je wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

Baanperspectief
De techniek in de huidige bedrijfsauto’s wordt steeds verfijnder. Dit betekent dat je als allround technicus bedrijfsauto minder sleutelt, maar veel weet van motormanagementsystemen, luchtdrukremmen en dieselmotoren. Er is veel vraag naar monteurs voor vervoersmiddelen van boven de 3500 kilo. Bedrijven staan om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto leer je alle basisvaardigheden van de bedrijfsautotechniek, van banden balanceren tot motorrevisie. Je leert eenvoudige inspecties en onderhoudsbeurten aan bedrijfsauto’s uitvoeren. Ook leer je hoe de elektronica in een voertuig werkt en hoe je bedrijfsauto’s rijklaar maakt. Daarnaast leer je omgaan met gereedschappen en ga je aan de slag met kleine reparaties uitvoeren en onderdelen monteren. Je hebt in deze functie contact met chauffeurs en eigenaren van de voertuigen. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Rekenen 3F
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een middag en avond naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze locatie in Gorinchem. Een kleinschalige locatie: persoonlijk en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Aan voertuigen sleutelen is je hobby! Je hebt technisch inzicht, bent collegiaal en kunt zelfstandig werken. Ook werk je nauwkeurig en denkt na over mogelijke oplossingen bij storingen en defecten. Af en toe wat langer doorwerken vind jij niet erg. Je begrijpt dat een busje of vrachtwagen zo snel mogelijk weer de weg op moet. Ook kun je in je werk te maken krijgen met 24-uursdiensten. Met chauffeurs en eigenaren overleg je over bijvoorbeeld de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om klantvriendelijkheid en servicegerichtheid.

Dit vinden onze studenten

Natuurlijk hou ik van sleutelen, dat begon bij mijn brommer en nu lig ik onder vrachtwagens.

Maarten
Tweedejaarsstudent

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren. Met een diploma Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto (niveau 3).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage of merkspecialist of bij een klein of groot mechanisatiebedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen - Personensauto

Automotive > Personenauto’s

Check opleiding

VERBRANDINGSMOTOR TECHNICUS

Techniek > Engine Technology

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.