Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Audicien

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent klantvriendelijk, handig met computers en hebt een fijne motoriek! Het aantal mensen met gehoorproblemen neemt toe door de toenemende blootstelling aan lawaai en de vergrijzing. Als audicien zorg je ervoor dat mensen weer beter kunnen horen. Je meet heel precies hoe goed een cliënt nog hoort. Vervolgens adviseer je mensen over de verschillende soorten gehoorapparatuur en begeleid je hen bij het gebruik ervan. Je test de apparaten en stelt ze af. Je werkt met allerlei soorten oplossingen, zoals digitale gehoorapparaten, speciale telefoons en hoorbrillen. Door het stellen van de juiste vragen achterhaal je welke wensen klanten hebben. En als het nodig is, leg jij het contact met bijvoorbeeld een arts. Klinkt dit beroep niet als muziek in de oren?

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding krijg je les in alles wat je nodig hebt om te werken als audicien of gehoormedewerker. Je leert over het gehoor, hoe het oor in elkaar zit en krijgt les over alle soorten hoortoestellen. Hoe werken ze en hoe kun je ze afstellen en repareren? Ook leer je hoe je gehoorproblemen vaststelt. Dit onderzoek je allemaal in de audiometrieruimte. Naast deze vakspecifieke lessen word je opgeleid om klantvriendelijk en servicegericht met klanten om te gaan. Je leert goed communiceren en adviseren. Ook komt de administratie van klantgegevens aan bod.

Vakken Vakken

In de opleiding Audicien krijg je onder andere de vakken:

 • Audiologie & geluidsleer
 • Anatomie & pathologie: de werking van het (geh)oor
 • Audiometrie: gehooronderzoek
 • Communicatief & commercieel handelen
 • Kennis & techniek van het hoortoestel
 • Ondersteunende audicienswerkzaamheden
 • Otologie & otoscopie: oorheelkunde en -inspectie
 • Psychologie van en communicatie met de slechthorende
 • Wiskunde
 • Natuurkunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Audiologisch advies
 • Audiometrische evaluatie
 • Hoorhulpmidelen

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Op school hebben we alle (meet)apparatuur die je als audicien gebruikt ‘in huis’. Zo maken we leren op het Da Vinci College leuk én kun je op een veilige manier oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Audicien werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je werkt dagelijks met allerlei soorten mensen. Mensen die het niet altijd makkelijk vinden om over hun klachten te praten. Jij bent tactvol, klantvriendelijk, geduldig én kunt goed communiceren. Zo weet je de oorzaak van het probleem te achterhalen en de klant te helpen. De kans bestaat bijvoorbeeld dat je een klant eerst moet doorverwijzen naar een huisarts of andere specialist. Daar is een stukje professionaliteit voor nodig. Ook heb je technisch inzicht en een fijne motoriek, wat van pas komt bij al die kleine apparaten.

Beste opleiding van Nederland

In de Keuzegids Mbo 2022 heeft het Da Vinci College het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ toegekend gekregen voor deze opleiding. Onze Audicien-opleiding is met 5/5 sterren zelfs uitgeroepen tot beste mbo-opleiding binnen haar vakgebied!

 

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Hbo Mens & Techniek of Hbo Medisch beeldvormende & radiotherapeutische technieken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Werken Werken

Als audicien ga je aan de slag in de winkel, de audiometrieruimte of de werkplaats van een audiciensbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Dit vinden onze studenten

Ik heb voor dit beroep gekozen vanwege het menselijke aspect. Je kunt echt iemand helpen.

Loïs
Derdejaars student

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start in september en februari

Versneld traject Versneld traject

De opleiding Audicien duurt 3 jaar. Individuele versnelling is mogelijk.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je daarnaast een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Opticien

Gezondheidszorg & welzijn > Audicien & Opticien

Check opleiding

Doktersassistent

Gezondheidszorg & welzijn > Assisterende gezondheidszorg

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.