Terug naar het overzicht

Startcollege, Business & veiligheid

Assistent verkoop/retail

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent behulpzaam, servicegericht en hebt voor iedereen een glimlach! Als assistent verkoop/retail werk je in een winkel en/of het magazijn van een winkel. Dit kan een kleine winkel zijn, maar ook een supermarkt of grootwinkelbedrijf, zoals een warenhuis, doe-het-zelf- of elektronicazaak. Je ontvangt de goederen die je in de winkel verkoopt en controleert of de levering goed is. Daarna leg je ze op de juiste plek in de winkel of in het magazijn. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat de winkel schoon en opgeruimd is en dat je de artikelen mooi presenteert. In een winkel zijn klanten natuurlijk het allerbelangrijkst. Je probeert ze te helpen en met vragen kunnen ze bij jou terecht. Weet je het antwoord niet, dan haal je er een collega bij. Jij zorgt ervoor dat klanten tevreden de deur uit gaan en terugkomen.

Als assistent verkoop/retail werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Assistent verkoop/retail bereiden we je voor op werken in een winkel. Je leert waar je op moet letten als je goederen in ontvangst neemt. Ook leer je hoe je producten presenteert, hoe je de winkel netjes houdt en wat het beste moment is om voorraden bij te vullen. Werk je in een winkel, dan moet je natuurlijk met klanten om kunnen gaan. Hoe je klanten netjes te woord staat en helpt, behandelen we dan ook uitgebreid tijdens de opleiding. Tenslotte leer je samenwerken.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent verkoop/retail krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in een winkelbedrijf, op een logistieke afdeling of in een magazijn van een winkel.

Wat ga je leren?

 • Uitvoeren van werk bij de ontvangst en opslag van goederen;
 • Onderhouden van de artikelpresentatie;
 • Uitvoeren van werk bij verzorgen en onderhouden van de werkplek en werkomgeving;
 • Assisteren bij de verkoop en het verlenen van service;
 • Ontvangen van de klant;
 • Assisteren van de verkopende collega’s.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Maar ook sociale vaardigheden, studievaardigheden en sportlessen zijn een onderdeel van de opleiding.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid
 • Verrijking leervaardigheden

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
Leren doen we vooral door te doen. Op school hebben we leuke praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je de kneepjes van het vak kunt oefenen en leren. Ook werken we veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar de real deal vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je 10 weken stage tijdens de opleiding Assistent verkoop/retail. Dat noemen we ook wel ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). In de praktijk kom jij erachter of het beroep écht bij je past. Op het Da Vinci College bereiden we je goed voor op je stage en helpen we je bij het zoeken van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij houdt van ordenen en je werkt netjes en gestructureerd. In jouw functie heb je veel contact met klanten en collega’s. Je bent servicegericht en behulpzaam. Klanten met een vraag kunnen bij jou terecht! Je bent enthousiast en vriendelijk en komt afspraken na.

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Assistent verkoop en retail maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Een opleiding die goed aansluit is Retailmedewerker (verkoper).

office-outdoors Werken

Als assistent verkoop en retail kom je op de volgende werkplekken:

 • Winkelbedrijven; klein, midden en groot;
 • Logistieke afdelingen;
 • Magazijnen van winkels.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Dordrecht: september en februari, Gorinchem: september

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent dienstverlening en zorg

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent logistiek

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.