Terug naar het overzicht

Startcollege, Logistics

Assistent logistiek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij kunt goed samenwerken en je blijft rustig als het druk is! Als assistent logistiek werk je in een magazijn of distributiecentrum waar goederen (spullen) gebracht en gehaald worden. Je helpt met in- en uitladen. Ook controleer je of de goederen compleet zijn en je maakt ze klaar voor opslag. Je stelt pakketten samen en voorziet deze van een codering of etiket. Vervolgens registreer je de pakketten in een systeem en verplaatst ze naar de opslagruimte. Ook help je bij het verzamelen en verzendklaar maken van goederen die het magazijn uitgaan. Jij weet precies waar alles is opgeslagen. Je verpakt de goederen tot een verzendeenheid en plakt er een etiket op. Daarna controleer je of de verzenddocumenten aanwezig zijn. Daarnaast zorg je er samen met je collega’s voor dat het magazijn opgeruimd blijft.

Je takenpakket hangt af van de grootte en het type bedrijf waar je werkt. Soms is het takenpakket breed, soms zijn je werkzaamheden gericht op één deel van het proces, bijvoorbeeld het verzamelen van goederen. Je werkt onder begeleiding, maar zo zelfstandig mogelijk.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Assistent logistiek leer je hoe je collega’s ondersteunt in de logistiek. Je leert laden en lossen en spullen verpakken voor opslag. Ook leer je hoe een magazijn meestal is opgebouwd. Daarnaast leer je waar je op moet letten bij het verzamelen van goederen en als goederen worden afgeleverd. Om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden in het magazijn zo soepel mogelijk verlopen, moet er goed worden samengewerkt. Samenwerken is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent logistiek krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in een groothandel, transportbedrijf of distributiecentrum.

Wat ga je leren?

 • Ontvangen van goederen;
 • Klaarmaken en opslaan van goederen voor opslag;
 • Verzamelen van (retour)goederen voor verzending;
 • Verzendklaar maken van goederen;
 • Uitvoeren van handelingen op goederen;
 • Inventariseren van de voorraad en/of magazijninventaris.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Maar ook sociale vaardigheden, studievaardigheden en sportlessen zijn een onderdeel van de opleiding.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid
 • Verrijking leervaardigheden

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
Leren doen we vooral door te doen. Op school hebben we leuke praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je de kneepjes van het vak kunt oefenen en leren. Ook werken we veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar de real deal vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je 10 weken stage tijdens de opleiding Assistent logistiek. Dat noemen we ook wel ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). In de praktijk kom jij erachter of het beroep écht bij je past. Op het Da Vinci College bereiden we je goed voor op je stage en helpen we je bij het zoeken van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent actief en steekt graag de handen uit de mouwen. Het laden en lossen van goederen vind je leuk en je werkt heel nauwkeurig zodat alles goed en op tijd verloopt. Ook kun je goed samenwerken en opdrachten uitvoeren. Daarnaast ben je graag in beweging want de wereld van logistiek staat nooit stil!

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Na de opleiding Assistent logistiek kan je doorstromen naar verschillende mbo-opleiding op niveau 2.

office-outdoors Werken

Als assistent logistiek kun je aan het werk in de volgende branches van de handel- en transportsector:

 • Groothandel
 • Transportbedrijf
 • Logistieke dienstverlener
 • Distributiecentrum
 • Warehouse
 • Productiebedrijf

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Startdatum is september en februari

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

 

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent verkoop/retail

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent mobiliteitsbranche

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.