Terug naar het overzicht

Startcollege, Logistics

Assistent logistiek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij kunt goed samenwerken en je blijft rustig als het druk is! Als assistent logistiek werk je in een magazijn of distributiecentrum waar goederen (spullen) gebracht en gehaald worden. Je helpt met in- en uitladen. Ook controleer je of de goederen compleet zijn en je maakt ze klaar voor opslag. Je stelt pakketten samen en voorziet deze van een codering of etiket. Vervolgens registreer je de pakketten in een systeem en verplaatst ze naar de opslagruimte. Ook help je bij het verzamelen en verzendklaar maken van goederen die het magazijn uitgaan. Jij weet precies waar alles is opgeslagen. Je verpakt de goederen tot een verzendeenheid en plakt er een etiket op. Daarna controleer je of de verzenddocumenten aanwezig zijn. Daarnaast zorg je er samen met je collega’s voor dat het magazijn opgeruimd blijft.

Je takenpakket hangt af van de grootte en het type bedrijf waar je werkt. Soms is het takenpakket breed, soms zijn je werkzaamheden gericht op één deel van het proces, bijvoorbeeld het verzamelen van goederen. Je werkt onder begeleiding, maar zo zelfstandig mogelijk.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Assistent logistiek leer je hoe je collega’s ondersteunt in de logistiek. Je leert laden en lossen en spullen verpakken voor opslag. Ook leer je hoe een magazijn meestal is opgebouwd. Daarnaast leer je waar je op moet letten bij het verzamelen van goederen en als goederen worden afgeleverd. Om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden in het magazijn zo soepel mogelijk verlopen, moet er goed worden samengewerkt. Samenwerken is daarom een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent logistiek krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in een groothandel, transportbedrijf of distributiecentrum.

Wat ga je leren?

 • Ontvangen van goederen;
 • Klaarmaken en opslaan van goederen voor opslag;
 • Verzamelen van (retour)goederen voor verzending;
 • Verzendklaar maken van goederen;
 • Uitvoeren van handelingen op goederen;
 • Inventariseren van de voorraad en/of magazijninventaris.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan, Burgerschap en Beroepspraktijkvorming (BPV). Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

user-question Keuzedelen

In de bbl-opleiding Assistent logistiek bieden wij het keuzedeel Duurzaamheid aan. We leren je hoe je mee kan denken en doen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dat, om er voor te zorgen dat we een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat die gelukkige toekomst bedreigt en ook aan welke oplossingen men nu denkt. Dat ga je leren!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Assistent logistiek werk je 3 tot 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat 1 dag naar school. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Assistent logsitiek werk je minimaal 20 uur per week verdeeld over 3 tot 4 dagen bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent actief en steekt graag de handen uit de mouwen. Het laden en lossen van goederen vind je leuk en je werkt heel nauwkeurig zodat alles goed en op tijd verloopt. Ook kun je goed samenwerken en opdrachten uitvoeren. Daarnaast ben je graag in beweging want de wereld van logistiek staat nooit stil!

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Na de opleiding Assistent logistiek kan je doorstromen naar verschillende mbo-opleiding op niveau 2. Een opleiding die goed aansluit is: Logistiek medewerker.

office-outdoors Werken

Als assistent logistiek kun je aan het werk in de volgende branches van de handel- en transportsector:

 • Groothandel
 • Transportbedrijf
 • Logistieke dienstverlener
 • Distributiecentrum
 • Warehouse
 • Productiebedrijf

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Dordrecht: september en februari, Gorinchem: september

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

 

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent verkoop/retail

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent mobiliteitsbranche

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.