Terug naar het overzicht

Automotive

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto

Duur: 3 jaar. Met diploma AT: 2 jaar

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt interesse in bedrijfsautotechniek, je houdt van sleutelen en vindt het leuk om anderen iets te leren! Als allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto repareer en onderhoud je bedrijfsauto’s. Dit doe je in de werkplaats van een garage of merkspecialist, maar ook sta je geregeld langs de snelweg, om bijvoorbeeld een vrachtwagen weer op weg te helpen. Als een chauffeur belt achterhaal je het probleem door het stellen van vragen. Vervolgens verzamel je de juiste gereedschappen en onderdelen en ga je er snel naartoe. Tijd is immers geld voor bedrijven.

Complexe onderhoudsbeurten en ingewikkelde reparaties kunnen ze aan jou overlaten. Net als diagnoses stellen en keuren. Ook monteer je onderdelen. Hierbij houd je rekening met milieu- en veiligheidseisen. In nieuwe trucks en bedrijfsauto’s zit veel elektronica en software. Hier kun jij goed mee overweg. Bij een storing gebruik je speciaal gereedschap en apparatuur om het probleem op te sporen.

Als allround technicus ben jij het eerste aanspreekpunt in de garage. Ook ben je eindverantwoordelijk voor minder ervaren collega’s en studenten en help je hen om het vak te leren.

Baanperspectief
De techniek in de huidige bedrijfsauto’s wordt steeds verfijnder. Dit betekent dat je als allround technicus bedrijfsauto minder sleutelt, maar veel weet van motormanagementsystemen, luchtdrukremmen en dieselmotoren. Er is veel vraag naar monteurs voor vervoersmiddelen van boven de 3500 kilo. Bedrijven staan om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto leer je inspecties en onderhoudsbeurten aan bedrijfsauto’s uitvoeren. Ook leer je hoe de elektronica in een voertuig werkt en hoe je bedrijfsauto’s rijklaar maakt. Daarnaast leer je omgaan met gereedschappen en ga je aan de slag met complexe reparaties uitvoeren en onderdelen monteren. Je hebt in deze functie contact met chauffeurs en eigenaren van de voertuigen. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen. Net als aan het aansturen en begeleiden van minder ervaren monteurs.

De opleiding duurt drie jaar. Ben je in het bezit van een niveau 2 diploma dan duurt deze opleiding 2 jaar.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto niveau 3 leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert de kneepjes van het vak en hoe je deze overbrengt op collega’s. Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • 3D-tekenen
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Rekenen 3F

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een middag en avond naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze locatie in Gorinchem of in een lokaal binnen de vmbo school Het Loket in Zwijndrecht. Hier hebben we voor de mbo-technische opleidingen een apart lokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Aan voertuigen sleutelen is je hobby! Je hebt technisch inzicht, bent collegiaal en kunt zelfstandig werken. Ook werk je nauwkeurig en denkt na over mogelijke oplossingen bij storingen en defecten. Af en toe wat langer doorwerken vind jij niet erg. Je begrijpt dat een busje of vrachtwagen zo snel mogelijk weer de weg op moet. Ook kun je in je werk te maken krijgen met 24-uursdiensten. Met chauffeurs en eigenaren overleg je over bijvoorbeeld de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Leerlingen en minder ervaren collega’s begeleiden vind je leuk.

Dit vinden onze studenten

Toen ik net begon met werken als leerling in deze garage moest ik wel wennen. Nu weet ik hoe alles werkt en kan ik de meeste reparaties zelf uitvoeren.

Miles
Derdejaars bbl-student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren. Met een diploma Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto (niveau 4).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage of merkspecialist of bij een klein of groot mechanisatiebedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto

Automotive > Personenauto’s

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek > ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.