Terug naar het overzicht

Automotive

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto

Duur: 3 jaar. Met diploma AT: 2 jaar
Startdatum: september

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Als Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto repareer en onderhoud je auto’s. Dit doe je in de werkplaats van een garage, autoschadeherstelbedrijf, autodealer of merkspecialist. Complexe onderhoudsbeurten en ingewikkelde reparaties kunnen ze aan jou overlaten. Ook stel je diagnoses aan de steeds ingewikkelder wordende elektronica in de auto’s. Daarnaast monteer je accessoires, zoals een alarm- of navigatiesysteem. Als de klant de auto brengt geef je aan hoe lang de reparatie duurt en wat de kosten zijn. Bij het ophalen vertel je wat je aan de auto hebt gedaan.

Als allround technicus ben jij het eerste aanspreekpunt in de garage. Ook ben je eindverantwoordelijk voor minder ervaren collega’s en studenten en help je hen om het vak te leren.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto leer je inspecties en onderhoudsbeurten aan personenauto’s uitvoeren. Ook leer je diagnoses stellen met behulp van testapparatuur en auto’s rijklaar maken voor klanten. Daarnaast ga je aan de slag met complexere reparaties en het monteren van onderdelen als navigatie- en alarmsystemen. Je hebt in deze functie veel klantcontact. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen.

De opleiding duurt drie jaar. Ben je in het bezit van een niveau 2 diploma dan duurt deze opleiding 2 jaar. Naast het volgen van theoretische vakken, werk je op school zelfstandig of in groepen aan praktijkgerichte opdrachten.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto niveau 3 leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert de kneepjes van het vak en hoe je deze overbrengt op collega’s. Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto’s volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in theorielokalen, het practicumlokaal en in ons eigen onderwijs leerbedrijf, de garage. De garage is uitgerust met vier bruggen en auto’s waarop je kunt oefenen. Ook komen er geregeld auto’s van echte klanten langs voor onderhoud en nieuwe onderdelen waarmee je aan de slag mag. In de garage vind je alle instrumenten en gereedschap dat je nodig hebt om het vak goed te leren.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto duurt 3 jaar. In het eerste jaar van de opleiding volg je, na de eerste lesperiode van 10 weken, een lintstage. Dat betekent dat je 2 dagen per week stageloopt bij een erkend leerbedrijf. In het tweede en derde opleidingsjaar volg je ook een lintstage van 2 dagen per week.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Aan auto’s sleutelen is je hobby! Je hebt technisch inzicht, bent collegiaal en kunt zelfstandig werken. Ook werk je nauwkeurig en ben je een doorzetter. Heeft een auto een lastige storing? Jij zoekt door tot je weet wat de oorzaak van het probleem is. Met klanten overleg je over bijvoorbeeld de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Leerlingen en minder ervaren collega’s begeleiden vind je leuk.

 

Dit vinden onze studenten

De praktijklessen vind ik het leukste om te doen. Ik kan gewoon niet goed stil zitten.

Beran
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren. Met een diploma Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto (niveau 4).

office-outdoors Werken

Na de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage, autoschadeherstelbedrijf, autodealer of merkspecialist.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen - Bedrijfsauto

Automotive > Bedrijfsauto’s

Check opleiding

EERSTE VERBRANDINGSMOTOR TECHNICUS

Techniek > ENGINE TECHNOLOGY

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.