Terug naar het overzicht

Automotive

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto

Duur: 3 jaar. Met diploma AT: 2 jaar

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Als Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto repareer en onderhoud je auto’s. Dit doe je in de werkplaats van een garage, autoschadeherstelbedrijf, autodealer of merkspecialist. Complexe onderhoudsbeurten en ingewikkelde reparaties kunnen ze aan jou overlaten. Ook stel je diagnoses aan de steeds ingewikkelder wordende elektronica in de auto’s. Daarnaast monteer je accessoires, zoals een alarm- of navigatiesysteem. Als de klant de auto brengt geef je aan hoe lang de reparatie duurt en wat de kosten zijn. Bij het ophalen vertel je wat je aan de auto hebt gedaan.

Als allround technicus ben jij het eerste aanspreekpunt in de garage. Ook ben je eindverantwoordelijk voor minder ervaren collega’s en studenten en help je hen om het vak te leren.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto leer je inspecties en onderhoudsbeurten aan personenauto’s uitvoeren. Ook leer je diagnoses stellen met behulp van testapparatuur en auto’s rijklaar maken voor klanten. Daarnaast ga je aan de slag met complexere reparaties en het monteren van onderdelen als navigatie- en alarmsystemen. Je hebt in deze functie veel klantcontact. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen. Net als aan het aansturen en begeleiden van minder ervaren monteurs.

De opleiding duurt drie jaar. Ben je in het bezit van een niveau 2 diploma dan duurt deze opleiding 2 jaar.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto niveau 3 leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert de kneepjes van het vak en hoe je deze overbrengt op collega’s. Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D-tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een middag en avond naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze locatie in Gorinchem of in een lokaal binnen de vmbo school Het Loket in Zwijndrecht. Hier hebben we voor de mbo-technische opleidingen een apart lokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Aan auto’s sleutelen is je hobby! Je hebt technisch inzicht, bent collegiaal en kunt zelfstandig werken. Ook werk je nauwkeurig en ben je een doorzetter. Heeft een auto een lastige storing? Jij zoekt door tot je weet wat de oorzaak van het probleem is. Met klanten overleg je over bijvoorbeeld de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Leerlingen en minder ervaren collega’s begeleiden vind je leuk.

Dit vinden onze studenten

Sleutelen aan auto's is het mooiste beroep dat er bestaat.

Jordi
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage, autoschadeherstelbedrijf, autodealer of merkspecialist.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren. Met een diploma Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto (niveau 4).

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen - Bedrijfsauto

Automotive

Check opleiding

EERSTE VERBRANDINGSMOTORTECHNICUS

ENGINE TECHNOLOGY

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.