Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Allround meubelmaker (scheeps)interieurbouwer

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een echte vakman/-vrouw en vindt het leuk beginnende collega’s de kneepjes van het vak te leren! Na de Allround meubelmaker (scheeps)interieurbouwer maak je meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of specifiek voor schepen. Denk aan kasten, tafels en bedden, maar ook aan complete keukens en kantoorinrichtingen. Dit zijn vaak unieke producten. Je maakt de onderdelen in de werkplaats. Daarna monteer je ze op locatie bij de klant.
In de werkplaats werk je zowel met handgereedschap, zoals een beitel en hamer als met computergestuurde machines. Schaven, lijmen, boren, er komen nogal wat handelingen en technieken kijken bij het bouwen van meubels en een interieur. Aan de hand van een werktekening maak je onderdelen precies op maat. Je werkt veel met hout, maar ook met andere materialen zoals kunststof, glas en roestvrij staal. Jij kunt overal mee werken. In de door jou gemaakte meubels zie je een sterk staaltje vakmanschap terug!

Naast de uitvoering van het vak, bewaak je als allround vakman de voortgang en kwaliteit van het werk en begeleid je minder ervaren collega’s.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Allround meubelmaker (scheeps)interieurbouwer leer je hoe je meubels in elkaar zet. Je leert de materialen en lijmsoorten kennen. Ook leer je omgaan met (hand)gereedschappen en machines. Daarnaast ga je aan de slag met het bedenken en maken van constructies. Uiteraard leren we je hoe je hierbij veilig werkt. Als allround medewerker begeleid je minder ervaren collega’s. In de opleiding ga je daarom ook aan de slag met vaardigheden als leidinggeven, samenwerken en communiceren.

Uitstroomrichting duidelijk na leerjaar 1
Alle studenten die kiezen voor de opleiding Meubelmaker starten in leerjaar 1 op hetzelfde niveau. Na het eerste leerjaar bepalen we met elkaar of je doorstroomt naar niveau 2, 3 of 4.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een ochtend/middag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Allround meubelmaker (scheeps)interieurbouwer volg je beroepsgerichte vakken. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Werken met conventionele machines
 • Werken met computergestuurde machines
 • Gereedschapskennis
 • Materialenkennis
 • Constructieleer
 • Tekenen
 • Bouwtechnische tekeningen lezen

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround meubelmaker (scheeps)interieurbouwer kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping in materialen
 • 2D/3D tekenen
 • Ontwerpen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een ochtend/middag naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze dependance aan de Trompweg in Dordrecht. Een leeromgeving met alleen studenten van de opleidingen hout & meubel en bouw. Je krijgt les van een vaste groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een ochtend/middag naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig en je vindt het leuk om met hout, gereedschap en machines te werken. Onderdelen moeten exact op maat zijn. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en geconcentreerd kunt werken. Ook kun je goed zelfstandig werken en vind je het leuk collega’s te begeleiden en aan te sturen. Instructies en voorschriften neem je serieus en volg je op. Niet alleen om je eigen veiligheid en dat van je collega’s te garanderen, maar ook om kwaliteit te leveren en het milieu te sparen.

Dit vinden onze studenten

Gewoon mooie dingen maken. Dat vind ik het leukste.

Vanessa
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer kun je aan de slag in de meubelindustrie, bij (scheeps-)interieurbouwbedrijven, in de antiekrestauratie of in de standbouw.

Verschillen tussen werkgevers
In de meubelmakerij maak je meubels voor particulieren en bedrijven. Kleine bedrijven maken vaak unieke meubels. Werk je bij een interieurbouwbedrijf dan kunnen je werkzaamheden flink van elkaar verschillen. De ene keer maak je een balie of een keukentje, de andere keer sloop je een muur of plaats je voorzetwanden. In de scheepsinterieurbouw wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Je werkt hier meer met ronde vormen en gebruikt hiervoor kostbare houtsoorten zoals teak, mahonie of kersen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Ondernemend meubelmaker of Werkvoorbereider houttechniek.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround timmerman

Bouw, onderhoud en verbouw

Check opleiding

Allround constructiewerker

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.