Terug naar overzicht Food & Facility Management

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Als Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw vind je het fijn om je gasten te verzorgen en dat stukje extra aandacht te geven. Je heet mensen welkom, begeleidt ze, geeft ze advies en je verzorgt de administratie die hierbij komt kijken. Jij zorgt er voor dat mensen tevreden zijn en met een positief gevoel bijvoorbeeld het restaurant, café of hotel verlaten. Spreekt dit jou aan? Kies dan voor de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25171
Startmoment(en): september
Het beroep

Je werkt in de horeca, in hotel-restaurant-café, evenementenlocaties, maar gastheren en gastvrouwen werken ook vooral in hotels, restaurants, eetcafés, cateringbedrijven en locaties waar vergaderingen en congressen gehouden worden. Als Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw heb je uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden. Je moet alles kunnen voorbereiden om de gasten te kunnen ontvangen, zoals het opdekken van tafels, het magazijn bijhouden en de bar bijvullen. Je leert te adviseren als het gaat om de wijn- en spijscombinaties. Serveren van gerechten en dranken is een belangrijke taak, je werkt nauwgezet en je let op details. Omdat je later leiding zult geven aan stagiairs en leerlingen krijg je ook les in aansturen. Vaak ben je verantwoordelijk voor een wijk of een aantal tafels in het restaurant en beheer je de kassa.
Als Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw neem je bij alle werkzaamheden de behoeften van de gast als uitgangspunt. Je zorgt steeds dat je wensen van gasten binnen de mogelijkheden van het bedrijf realiseert. Een belangrijke vaardigheid van de Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw is het sociale en communicatieve vermogen.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

De opleiding is gehuisvest in een mooi en sfeervol gebouw als onderdeel van het Leerpark. Er hangt een sfeer van gemoedelijkheid en je wordt gezien. Er is een goed georganiseerde studentenbegeleiding.
We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past.

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Je stage duurt 10 weken per jaar.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Naast een aantal beroepsgerichte vakken krijg jen les in Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Vervolg

Met deze opleiding kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven, bijvoorbeeld: een restaurant, bistro, hotel, vergadercentrum, conferentieoord of luxe (bedrijfs-) catering. Je werkt meestal onder leiding van een manager.
Je kunt doorstromen naar een verwante Hbo opleiding.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan