Terug naar overzicht Engine Technology

Verbrandingsmotortechnicus

Je houdt van aanpakken en je bent geen van ‘9.00 tot 17.00 uur’ persoon. Je zoekt afwisseling en avontuur en motoren kunnen niet groot genoeg voor je zijn. De opleiding Verbrandingsmotortechnicus is misschien wel iets voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25238
Startmoment(en): september
Het beroep

Als Verbrandingsmotortechnicus werk je aan verbrandingsmotoren in de beroepsvaart, pleziervaart of industrie. Denk hierbij aan scheepsmotoren, motoren voor stroomaggregaten, WKK’s in de tuinbouw en grote machines. Je pleegt onderhoud en repareert de motoren, ook mag je kleine storingen oplossen.

Toelatingseisen
 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding

Je leert tijdens deze opleiding hoe je verbrandingsmotoren kunt onderhouden, hoe je reparaties uitvoert en hoe je delen van verbrandingsmotoren monteert en afstelt.

Je bent in dienst bij een bedrijf en daar ga je samen met een leermeester meteen aan de slag. Je leert dus in de praktijk. We werken samen in de digitale leeromgeving van Electude. Hierin bestudeer je je theorie en maak je je praktijkopdrachten i.s.m. je leermeester en docent. Daarnaast heb je 1 dag per week les. De technische vakken bestaan uit motorentechiek, elektrotechniek en aanvullende technieken. Je volgt daarnaast de algemene vakken; Nederlands, rekenen en burgerschapslessen. Ook kun je keuzedelen volgen om je verder te specialiseren.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een leermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

In een bbl-opleiding loop je geen stage, maar doe je beroepspraktijkvorming. Dat houdt in dat je werkt bij een bedrijf en één dag(deel) per week naar school gaat. Tijdens je werk word je begeleid door een leermeester van het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als Verbrandingsmotorentechnicus. Je bestudeert je theorie en je maakt je praktijkopdrachten in samenwerking met je leermeester en docent.

Je BVP docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding.

Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de theorie op school leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alles over onder andere motormechanische systemen, elektrotechnische systemen en de toepassingen in uiteenlopende omgevingen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en burgerschap.
Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg

Met ervaring kun je doorgroeien naar een hogere functie in de verbrandingsmotoren of in de mobiliteit.
Het diploma Verbrandingsmotortechnicus geeft je toegang tot de opleiding Eerste verbrandingsmotortechnicus niveau 3.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan