Terug naar overzicht Mobiliteit Academie

Verbrandingsmotortechnicus

Je houdt van aanpakken en je bent geen van ‘9.00 tot 17.00 uur’ persoon . Je zoekt het avontuur en motoren kunnen niet groot genoeg voor je zijn. Dan is opleiding Verbrandingsmotortechnicus misschien iets voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25238
Startmoment(en): Mogelijkheid om het gehele schooljaar in te stromen
Het beroep
Lees pagina voor

Als Verbrandingsmotortechnicus werk je aan verbrandingsmotoren in de beroepsvaart, pleziervaart of industrie. Denk hier bij aan scheepsmotoren, motoren voor stroomaggregaten, WKK’s in de tuinbouw en grote machines. Je pleegt onderhoud en repareert de motoren, ook mag je kleine storingen oplossen.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor

Je hebt werk in verbrandingsmotorenbranche en je hebt toestemming van je werkgever om de opleiding te volgen.

Je hebt een van de volgende diploma’s:

 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in de sector Techniek
 • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in de overige sectoren, met in het keuzegedeelte wiskunde
 • leer-werktraject in verwante sector
 • diploma van een andere mbo-opleiding op niveau 2
 • diploma van een mbo-opleiding voor Assistent mobiliteitsbranche op niveau 1
 • diploma van een gelijkwaardige of hogere opleiding
Over de opleiding
Lees pagina voor

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Verbrandingsmotortechnicus duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een middag en een avond naar school. Je werkt via de digitale leeromgeving de “Learning Box”.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een leermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof  sluit aan op je werk als Verbrandingsmotorentechnicus. Je bestudeert je theorie en je maakt je praktijkopdrachten in samenwerking met je leermeester en docent.

Je bpv docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding.

Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een leer - arbeidsovereenkomst met de school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl opleiding begint, kan dit betekenen dat je de studie niet kunt afmaken. Je moet altijd zorgen dat je werk hebt. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Je gaat één dag of één dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende leermeester. Het werk dat je doet sluit aan op wat je leert op school.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de theorie op school leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alles over onder andere motormechanische systemen, elektrotechnische systemen en de toepassingen in uiteenlopende omgevingen.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en burgerschap.
Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Met ervaring kun je doorgroeien naar een hogere functie in de autotechniek / automotive / mobiliteit?
Het diploma Verbrandingsmotortechnicus geeft je toegang tot de opleiding eerste verbrandingsmotortechnicus op niveau 3.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons