Terug naar overzicht Engine Technology

Technisch specialist verbrandingsmotoren

Als Technisch Specialist Verbrandingsmotoren ben je een belangrijke specialist. Het is jouw taak om de meest ingewikkelde storingen op te sporen. Je werkt vaak op locatie, in Nederland of wereldwijd, en hebt veel overleg met andere technici. Je houdt je tevens bezig met testen, proefdraaien en in bedrijf stellen van verbrandingsmotoren en installaties. Wil jij doorgroeien naar de functie Technisch Specialist Verbrandingsmotoren? Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 4 jaar (met diploma EVMT op niv. 3 – 2 jaar)
Crebonummer: 25237
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

De technisch specialist verbrandingsmotoren krijgt de moeilijkste diagnoseklussen in een verbrandingsmotorenbedrijf. Hij werkt vaak op locatie en heeft voor zijn werk veel overleg met andere technici, specialisten en opdrachtgevers. Hij spreekt en schrijft goed Engels. Hij is het aanspreekpunt van het bedrijf en is heel betrokken bij de klant. In het stellen van de diagnose zet hij zijn creativiteit in als standaardprocedures niet het gewenste resultaat opleveren. Hij heeft specialistische kennis op het gebied van onder andere systemen, materialen, gereedschappen en testapparatuur. De technisch specialist verbrandingsmotoren is een allround technicus en eindverantwoordelijk voor de diagnosewerkzaamheden.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

Deze opleiding kun je alleen starten als je in het bezit bent van het mbo-diploma niveau 3 - Eerste verbrandingsmotortechnicus. Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding
Lees pagina voor

De opleiding Technisch Specialist Verbrandingsmotoren duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat 1 dag of een middag en een avond naar school.

Onderwerpen die aan bod komen in deze opleiding zijn o.a.:

 • Elektro/Elektronica
 • Programmeren
 • Motorentechniek
 • Uitlaatgassen en nabehandelingssystemen
 • Brandstoffen en smeermiddelen
 • LNG / CNG
 • Waterstof
 • Elektrificeren

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage
Lees pagina voor

De beroepspraktijkvorming vindt plaats bij het erkende leerbedrijf. In de opleidingsduur van twee jaar doorloop je de volgende thema’s:

 • Onderhoud uit aan verbrandingsmotoren
 • Repareren verbrandingsmotoren
 • Monteren delen van verbrandingsmotoren en afstellen
 • Stelt diagnose aan verbrandingsmotoren
 • In bedrijfstellen verbrandingsmotoren
 • Leiding nemen bij werken in teamverband

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vervolg
Lees pagina voor

Het diploma Technisch specialist verbrandingsmotoren geeft je toegang tot een Hbo opleiding.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan