Terug naar overzicht Engineering & Mechatronica

Technicus mechatronica systemen

Je maakt van onderdelen een goed werkende machine. Jouw machines maken voor veel mensen het werk een stuk gemakkelijker. Vaak bouw je voor een klant machines op maat of een proefexemplaar om de werking uit te proberen. Jij bedenkt dan hoe je dit kunt maken. Je bent dus niet alleen technisch, maar ook creatief en oplossingsgericht. Herken je jezelf in deze eigenschappen? In dat geval is de opleiding Technicus mechatronica systemen een geschikte opleiding voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

Meer informatie

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25344
Startmoment(en): september
Het beroep

De Technicus mechatronica systemen is hoofdzakelijk werkzaam bij de middelgrote en grotere metaalbedrijven die behoren tot de machine-industrie en apparatenbouw. Het gaat hier zowel om toeleverende bedrijven die halffabricaten aanleveren als om bedrijven die het complete eindproduct, zoals mechatronische producten en/of machines vervaardigen. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines en installaties geheel op locatie worden samengebouwd dan wel afgebouwd. Je kunt onder andere te maken krijgen met hydraulische aandrijvingen, lasrobots, liften, kopieermachines, auto aandrijvingen en inpakmachines. Daarnaast heb je als aanstaand Technicus mechatronica een coördinerende functie. Je voert overleg, plant en organiseert de uitvoering, bewaakt de voortgang en onderhoudt contact met de betrokken partijen.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Deze opleiding start met een breed eerste studiejaar. In dit jaar maak je kennis met de vier technische hoofdrichtingen: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Smart Technology, die gezamenlijk het werkgebied van de Mechatronica vormen Door de verschillende lessen en opdrachten die je krijgt, ervaar jij zelf welke richting het beste bij jou past. Aan het einde van het eerste jaar maak je een keuze voor de afstudeerrichting. Je studieloopbaanbegeleider helpt je hierbij.

We bieden een interessant programma waarin theorielessen worden afgewisseld met realistische praktijk opdrachten en stages. Je volgt klassikale lessen in de super innovatieve Duurzaamheidsfabriek. Je krijgt bij ons een mentor (studieloopbaanbegeleider) die je begeleid in de voortgang van je studie en krijgt les van een vast docententeam.

Kies je voor de richting Mechatronica? Dan duurt je totale opleiding 3 jaar.

We hebben zowel een niveau 3 als niveau 4 opleiding Mechatronica. In leerjaar 2 volgen jullie hetzelfde programma. Na leerjaar 2 bepalen we samen je gewenste uitstroomniveau.

Technicus mechatronica systemen
Je leert tijdens je opleiding over alle facetten van de levenscyclus van een product:

 • Het ontwerpen, detailleren en uitwerken van mechatronische ontwerpen
 • Het vervaardigen van deelproducten
 • Bouwen van machines
 • Inregelen, afstellen, uitlijnen en testen van machines
 • Uitvoeren en begeleiden van onderhoudswerkzaamheden

Dit is een voltijd (bol) opleiding, dat betekent dat je school afwisselt met stageperiodes. In het eerste jaar ga je 10 weken op stage. In deze beroepspraktijkvorming (stage) leer je veel over het vak. Maar ook op school krijg je geregeld te maken met vraagstukken die afkomstig zijn van bedrijven uit de regio. Je krijgt project- en praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. Hier hebben wij goede faciliteiten voor praktijkonderwijs. Veel materiaal, maar ook gereedschappen en diverse machines staan voor je klaar.  

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

In de bol-opleidingen is de beroepspraktijkvorming (bpv) een groot deel van je studie. Je werkt in deze periodes bij een bedrijf. Je krijgt een opdracht vanuit school mee en doet tegelijk werkervaring op bij een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door je stage krijg je een goed beeld van het beroep en werk je aan je vakmanschap. Bij het stagebedrijf krijg je een praktijkopleider die jou begeleidt. Vanuit school heb je een bpv-begeleider die kijkt hoe het met jou gaat tijdens je stage en je bezoekt bij het stagebedrijf.

We bereiden je op school goed voor op de stage. Dat begint met het solliciteren naar een stageplaats. Je stage duurt in het eerste en tweede jaar 10 weken per jaar. In de twee laatste jaren van je studie loop je 20 weken stage. 

Keuzedelen

Elke opleiding biedt aanvullend op het standaard lesprogramma keuzedelen aan. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen van je vakkennis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ‘ondernemerschap’, het keuzedeel ‘inspelen op innovaties’ of het keuzedeel ‘duurzaamheid’. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes

Vakken

In de opleiding leer je zowel de vereiste theoretische en praktische kennis alsmede de benodigde vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je krijgt algemene vakken zoals: Nederlands, Engels en Wiskunde. 

In de omgeving van de Duurzaamheidsfabriek kunnen we je deze beroepsvaardigheden gedurende je werkzaamheden leren. Je maakt kennis met alle facetten van de levenscyclus van een product: ontwerpen, berekenen en tekenen (CAD), maken, testen en inspecteren, gebruiken en onderhouden.

In je Mechatronica opleiding volg je onder andere de vakken:

 • Bedrijfskunde
 • Aandrijftechniek
 • Besturingstechniek
 • Constructieleer
 • Technisch tekenen
 • Praktijk en Project
 • Montage & Onderhoud
 • CNC en draaibanktechnieken.
Vervolg

Na de opleiding kun je starten met werken als (project-) engineer en doorgroeien naar een leidinggevende functie bij een technisch bedrijf. Het werkgebied is heel breed, je kunt denken aan metaalbedrijven, de machine-industrie en apparatenbouw in binnen – en buitenland, zorg- en medische technologie, de agritech sector, logistiek, maritieme sector, smart technology of de energietransitie.

Als je verder wilt studeren dan kun je denken aan: Doorstroming op niveau Hbo Bachelor, bijvoorbeeld HBO Werktuigbouwkunde of kortere studies zoals AD Engineering & Mechanics.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan