Terug naar overzicht Elektrotechniek

Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit heb je veel inzicht in complexe elektronische gebouwbeheersystemen. Je installeert elektrotechnische installaties of komt in actie als een installatie storing heeft. Je werkt in woningen en kantoren, ziekenhuizen of fabrieken en je beschikt over een grote mate van zelfstandigheid. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek en contact met klanten. Wil je meer weten? Kijk naar het filmpje. 

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 4 jaar
Crebonummer: 25263
Startmoment(en): september & februari (bij voldoende aanmeldingen)
Het beroep

Het werk is uitdagend en afwisselend; jij zorgt samen met je collega’s voor de installatie van diverse systemen (liften, roltrappen, automatische deuren, branddetectie, ventilatie) of de bekabeling van informatietechnologie in gebouwencomplexen. Je hebt een aansturende, analyserende, adviserende maar ook uitvoerende rol. In het geval van storing zorg je ervoor dat je snel de oorzaak achterhaalt, zodat je het probleem kunt oplossen en de activiteiten in het gebouw weer door kunnen gaan. Op die manier draag je bij aan de voortgang van werkprocessen en aan de veiligheid van de gebruikers van het gebouw.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Tijdens je opleiding technicus elektrotechnisch installaties woning en utiliteit leer je onder meer:

 • Technische werking van elektrotechnische installaties
 • plannen van de uit te voeren werkzaamheden op de werkplek
 • leidinggeven aan een groep uitvoerende monteurs en eerste monteurs
 • overleggen met onderaannemers en het afstemmen van planningen
 • tijdig signaleren van onveilige situaties en hier actie op ondernemen

Je volgt de opleiding in de bbl-route en bent vier dagen per week werkzaam bij een leerbedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van docenten die het vak kennen. De lesstof sluit aan op je werk als Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit.

Ben je onder de 18 als de opleiding start dan kan je de opleiding volgen door 1 dag naar school te gaan en 4 dagen te werken. Ben je ouder dan 18 bij aanvang van de opleiding dan kan je de opleiding volgen in een 1 middag en 1 avond in de week. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Tijdens de opleiding zijn er 3 meetmoment waarbij de school jouw ontwikkeling binnen de beroepspraktijk beoordeelt. Samen met de praktijkopleider beoordeelt de docent je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkopleider werk je aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Stage

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Naast de beroepsgerichte vakken krijg je bij de opleiding ook les in Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Vervolg

Met deze opleiding op niveau 4 kun je je verder ontwikkelen tot leidinggevende of specialist op dit vakgebied. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren op het HBO.
Opleidingen die goed aansluiten zijn:

 • HBO Elektrotechniek
 • HBO Electrical Engineering
   

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan