Terug naar overzicht Assisterende gezondheidszorg

Tandartsassistent

Bij de opleiding Tandartsassistent leiden wij jou op voor een verantwoordelijke en afwisselende baan. Je onderhoudt instrumenten en je assisteert de tandarts of kaakchirurg. Zo ontwikkel je foto's en geef je voorlichting over gebitsverzorging. Samen zorg je ervoor dat patiënten vakkundig geholpen worden. Als Tandartsassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt, stel je patiënten op hun gemak en regel je (vervolg)afspraken. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25490
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Bij de opleiding Tandartsassistent leiden wij jou op voor een verantwoordelijke en afwisselende baan. Je bent je een manusje-van-alles. Je onderhoudt instrumenten en je assisteert de tandarts of kaakchirurg bij onderzoek of behandeling van patiënten. Zo ontwikkel je foto’s en geef je voorlichting over gebitsverzorging. Samen zorg je ervoor dat patiënten vakkundig geholpen worden. Als Tandartsassistent ben je vaak het eerste aanspreekpunt, stel je patiënten op hun gemak en regel je (vervolg)afspraken.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Tandartsassistent zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Tandartsassistent duurt 3 jaar.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

Je krijg onder andere de vakken: Tandtechniek, tandheelkunde, tandheelkundige anatomie, anatomie/ pathologie, natuur- en scheikunde, assisteren en behandelen, praktijkmanagement en parodontologie.
In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak Tandartsassistent. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Als Tandartsassistent werk je:

 • In een tandartspraktijk
 • In een ziekenhuis bij de kaakchirurg
 • Bij de kindertandarts
 • Bij een bedrijf voor tandheelkundige materialen
 • Bij een orthodontist

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Tandartsassistent Tandartsassistent
Tandartsassistent Tandartsassistent
Tandartsassistent Tandartsassistent

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.