Terug naar overzicht Wellness, Sport & Veiligheid

Sport en bewegingsleider

Houd je van sporten en bewegen? Vind je het leuk om allerlei sportactiviteiten voor verschillende groepen mensen te organiseren? Kies dan voor de opleiding Sport en bewegingsleider.

Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25415
Startmoment(en): Begin september
Het beroep
Lees pagina voor

Als Sport en bewegingsleider ben je bezig met lesgeven en leidinggeven tijdens sport en bewegingsactiviteiten, zowel voor groepen als individueel. De activiteiten zijn er op gericht om het welzijn van mensen te verbeteren en om ze te laten ontspannen.

Je werkt in de sportsector of in de sector dag- en verblijfsrecreatie. Hierbij kun je denken aan een baan als instructeur in de buitensport, het zwembad, het fitnesscentrum of als sportleider bij een vereniging. Je kunt ook werken in een revalidatiecentrum of bij een sportbond.

Toelatingseisen
Lees pagina voor
 • Diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • Diploma mbo niveau 2
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • Diploma havo

Extra eisen:

 • Je bent voldoende praktisch bedreven om bewegingsactiviteiten uit te kunnen voeren. Dit testen we door middel van een sporttest.
Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Sport en bewegingsleider zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. Je gaat een aantal dagen per week naar school. Daar werk je in groepen en soms alleen aan opdrachten uit de praktijk.

De opleiding Sport en bewegingsleider is opgebouwd uit vier fases.

Fase 1: Oriënteren
Fase 2: Ontwikkelen
Fase 3: Verdiepen en examineren (niveau 3)
Fase 4: Verdiepen en examineren (niveau 4)

Een fase word afgesloten wanneer aan alle criteria wordt voldaan. Door middel van een uitgebreid keuze programma bepaal je zelf in welke onderdelen je gaat specialiseren. Je bepaalt dus voor een groot deel zelf de inhoud van je opleiding. Een aantal keuze programma's wordt ook afgesloten met het behalen van een erkend diploma, waarmee je tijdens je opleiding al aan het werk kunt.

Goed om te weten

Om voor deze opleiding in aanmerking te komen is een kopie van je sportmedische keuring vereist. Deze keuring kun je op het volgende adres laten uitvoeren. Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Locatie Dordwijk, poli Orthopedie, 078-6523270. Je kunt telefonisch een afspraak maken. Het betreft een Basissportmedisch onderzoek

Wat is de eis Je moet kunnen aantonen de sportactiviteiten te kunnen uitoefenen.
Waarom is dit een eis Het uitoefenen van het beroep vereist dat je zelf de sportactiviteiten kunt uitvoeren
Met welk instrument meet je dit (gesprek, test etc.); beschrijf het instrument en de werkwijze gedetailleerd Een fysieke test toont aan in hoeverre je de sportactiviteiten zelf op een verantwoorde wijze kunt uitoefenen
Beschrijf de procedure voor eventuele weigering.

Door het onvoldoende fysiek in staat zijn om zelf de sportactiviteiten te kunnen uitoefenen kan de opleiding niet gevolgd worden.

Dit wordt gemeld aan het servicecentrum en er wordt dan bekeken welke opleiding dan wel bij de student past.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de opleiding besteden we aandacht aan het voorbereiden, opzetten en uitvoeren van sport- en bewegingsactiviteiten. Je leert hoe je deelnemers aan sport- en bewegingsactiviteiten op enthousiaste wijze kan begeleiden en hoe je stimulerend leiding kan geven. Je leert ook hoe in een (sport)organisatie te werken en hoe je de accommodatie en sport- en bewegingsmiddelen kan beheren. Ook sociale en communicatieve vaardigheden krijgen aandacht.

Op school staan de praktijkgerichte leeromgevingen centraal: sportzalen, zwembad, sportvelden en outdoor locaties. Om de praktijkopdrachten goed uit te kunnen voeren krijg je theoretische ondersteuning in de vorm van event coaching, trajectbegeleiding en uiteraard ook klassikale lessen.

In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert coachen, begeleiden en instructie geven, zorg dragen voor veiligheid en hygiëne, organiseren, activeren, normen stellen en waarden bewaken, planmatig werken.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid; je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Niveau 4 geeft toegang tot het Hbo: Pabo, Alo of Hbo fysiotherapie.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

'' Ik wil mij inzetten voor anderen

- Ilse
Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons