Terug naar overzicht Sociaal-pedagogisch werk

Sociaal werker

Stroop jij graag de mouwen op en hou je van uitdagingen? Vind je het leuk om activiteiten te organiseren voor anderen? Ga je uit van het beste in de mens en heb je respect voor andermans waarden en normen? Dan is de opleiding Sociaal werker jouw volgende uitdaging. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

 Sociaal Werk Da Vinci College

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25615
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Als Sociaal werker werk je met groepen van alle leeftijden, met verschillende culturele achtergronden en in verschillende leefsituaties. Je werkt samen met de groep aan hun welzijn. Je organiseert samen met en voor de mensen projecten en activiteiten. Daarmee verbeter je hun woon-, werk- en leefklimaat en bevorder je hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Daarbij werk je samen met vertegenwoordigers van culturele en maatschappelijke organisaties. Je werkgebied kan een wijk, buurt, dorp of stad zijn. Je werkt zowel individueel als in groepsverband met deelnemers. Het beroep is momenteel erg in ontwikkeling als gevolg van de wetgeving. Mensen moeten langer zelfstandig blijven wonen in de wijk. Jij werkt aan het welzijn van deze mensen. Daarbij betrek je en begeleid je vrijwilligers.

Met een opleiding tot sociaal werker kun je in allerlei beroepen en omgevingen aan de slag. Bijvoorbeeld in de maatschappelijke opvang, in een buurthuis, in de buitenschoolse opvang of in een wijkcentrum. Je werkt als welzijnswerker, opbouwwerker, jongerenwerker, of als educatief medewerker.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Sociaal werker zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Sociaal cultureel werker duurt drie jaar.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak zoals Sociologie, Kunst en Cultuur, Werkgebiedsanalyse maken, Programmeren, Coachingsgesprekken voeren.
De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid; je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Als Sociaal werker kun je in allerlei beroepen en omgevingen aan de slag. Bijvoorbeeld in de maatschappelijke opvang, als welzijnswerker, in een buurthuis, als educatief medewerker, in de buitenschoolse opvang of in een wijkcentrum.

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Sociaal pedagogisch hulpverlening
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Cultureel en maatschappelijke vorming
 • Pedagogiek
 • Psychologie
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.