Terug naar overzicht Welzijn

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Ben jij creatief, initiatiefrijk en stressbestendig? En kun je je goed inleven in het gedrag van anderen. Denk aan mensen met psycho-sociale problemen of gedragsproblematiek. Schrijf je dan in voor de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.
Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25478
Startmoment(en): eind augustus
Het beroep
Lees pagina voor

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen heb je direct contact met mensen die zich niet zelfstandig in de samenleving kunnen redden. Vaak liggen psycho-sociale problemen of gedragsproblematiek hieraan ten grondslag. Het is ook mogelijk dat je cliënten een handicap en/of psychiatrische problemen hebben. Je ondersteunt mensen thuis of in een hulpverlenende instelling, zoals een verslavingskliniek, opvanghuis voor dak- en thuiswonen, vrouwenopvang of een psychiatrische kliniek. De zorgvraag van de cliënt loopt als een rode draad door het begeleidingsplan dat je opstelt. In deze begeleiding richt je je op meerdere terreinen: persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor

Toelatingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • Diploma mbo niveau 3
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • Diploma havo

Aanbevolen

 • Vmbo theoretische- of gemengde leerweg

Ter voorbereiding

 • Loop mee met de opleiding
 • Oriënteer je op het beroep
Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen duurt drie jaar.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Je gaat aan de slag als woon- of activiteitenbegeleider. Bij mensen thuis of in een hulpverlenende instelling, zoals een verslavingskliniek, opvanghuis voor dak- en thuiswonen, vrouwenopvang of een psychiatrische kliniek.

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Sociaal pedagogisch hulpverlening
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Psychologie
 • Hrm
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Adres

Mollenburgseweg 82

4205 NB Gorinchem

Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons