Terug naar overzicht Maatschappelijke zorg

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Heb je affiniteit met mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben om zichzelf te kunnen redden? Draag je graag een steentje bij aan het welzijn van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking? Volg je hart en kies voor de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25477
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

In de gehandicaptenzorg begeleid en verzorg je mensen met een handicap in hun dagelijks leven. Je richt je op meerdere terreinen: persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd. Je begeleidt cliënten met een complexe of meervoudige beperking/handicap. Die beperking kan verstandelijk, lichamelijk of zintuiglijk zijn. Ook een combinatie is mogelijk. Sommige cliënten hebben ook gedragsproblemen. Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg ga je een professionele relatie met cliënten aan. Jouw persoonlijkheid is dus doorslaggevend voor een persoonlijke klik. Daarom is het belangrijk dat je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer bent.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

De studenten van de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg zitten gezamenlijk in 1 klas. Het voordeel hiervan is dat je aan het eind van leerjaar 1 nog zou kunnen wisselen van uitstroom richting.

Bij de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg duurt drie jaar.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Lees pagina voor

Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid op je stage. School heeft een databank met stagebedrijven waar je als student een keuze uit maakt. Studenten zoeken niet zelf een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

Tijdens de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg leer je in de praktijkvakken de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Anatomie en pathologie, Verpleegtechnische handelingen, Sociale vaardigheden, Observeren van rapporten, Activiteiten met doelgroepen, Zorg van leefomgeving.

Vervolg
Lees pagina voor

Met een diploma Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg ga je aan de slag als begeleider in de gehandicaptenzorg.

Met je mbo-diploma kun je bijvoorbeeld ook doorstromen naar de volgende Hbo-opleidingen:

 • Sociaal pedagogisch hulpverlening
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Psychologie
 • Hrm
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan