Terug naar overzicht Audicien & Opticien

Opticien

Bij de opleiding Opticien is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan en dat je gevoel hebt voor brilmode en handel. Het werk is afwisselend. Als opticien werk je in een optiekzaak en doe je alle voorkomende werkzaamheden zoals de verkoop, oogmetingen en eventueel doorverwijzen. Als opticien werk je in je eigen optiekzaak of als filiaalhouder. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25631
Startmoment(en): september
Het beroep

Nederland telt bijna 9 miljoen brildragers in. En dat aantal groeit nog steeds, doordat de bevolking vergrijst. Ook zijn er veel mensen die contactlenzen dragen. Als opticien ben je gekwalificeerd om een brilvoorschrift samen te stellen. Werken in een optiekbedrijf vraagt om een mix van technisch inzicht en mensenkennis. Tel daarbij op de ingrediënten gezondheid, service, mode en ondernemerschap en je hebt een boeiend en gevarieerd vak.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het vak? Op www.ziewatjekan.nl vind je er alles over!

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Bij de opleiding Opticien zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Opticien duurt drie jaar. Je werkt minimaal 21 uur per week bij een bedrijf en je gaat een dag in de week naar school.

Je bent in dienst bij het bedrijf (aangesloten bij de SBB). Daar heb je een praktijkbegeleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als allround medewerker Optiek.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkbegeleider beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkbegeleider werk je aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Bij de opleiding Opticien krijg je les in de praktijkvakken en leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak.

 • Je leert de kneepjes van een boeiend vak: van oogmeetkunde tot anatomie en van pathologie tot speciale gezichtshulpmiddelen en speciale correcties
 • Je leert samen te werken, veilig te werken en met klanten om te gaan.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg

Als Opticien kun je op verschillende plekken aan het werk:

 • In een optiekzaak
 • Als vertegenwoordiger van brillenglazen, monturen of contactlensvloeistoffen
 • Als adviseur bij een glasfabrikant
 • (soms) In een ziekenhuis

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar een hbo-opleidingen zoals:

 • hbo Optometrie
 • hbo Orthoptie

Je kunt ook doorleren op het Da Vinci College voor Medewerker contactlenzen en Contactlensspecialist. Lees hier meer.

 

 

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan