Terug naar overzicht Elektrotechniek

Monteur elektrotechnische installaties

Je hebt interesse in elektrotechniek, je bent klantgericht en vindt het leuk om problemen op te lossen. Als monteur ben je verantwoordelijk voor het werk dat je aflevert en dat wil je dus zo goed mogelijk doen. Je werkt graag samen, maar kunt ook zelfstandig werken. Bij de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leiden wij jou op tot een vakman. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25333
Startmoment(en): September / Januari
Het beroep

Je maakt onderdelen voor elektrotechnische producten en stelt producten samen voor installaties in kantoorpanden, beveiligingsinstallaties, woningen, datanetwerken, telecom installaties, openbare verlichting of verkeerssignalering.

Je kunt gaan werken bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij bedrijven die een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst hebben. Van daar uit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels of op boorplatforms. Je bent dus veel onderweg. Soms alleen, vaak met een collega.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Bij de opleiding Monteur elektrotechnische installaties zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding duurt twee jaar. Ben je onder de 18 als de opleiding start dan kan je de opleiding volgen door 1 dag naar school te gaan en 4 dagen te werken. Ben je ouder dan 18 bij aanvang van de opleiding dan kan je de opleiding volgen in een 1 middag en avond in de week. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als Monteur elektrotechnische installaties.

De voortgang op school wordt iedere periode samen met jou studieloopbaanbegeleider bekeken. Voor de voortgang in de beroepspraktijk zijn er tijdens de opleiding 3 meetmoment waarbij de school jou ontwikkeling binnen de beroepspraktijk meet. Samen met de praktijkopleider wordt gekeken naar je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding gerelateerd aan de werkprocessen die horen bij jou opleiding. Zo borgen we een goed verloop van je opleiding met als doel een monteurs diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Tijdens de opleiding krijg je les in het aanleggen, onderhouden en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden. Je leert alles over kabeldraagsystemen, schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Vervolg

Na deze opleiding kun je doorstromen binnen het mbo, bijvoorbeeld naar Eerste monteur elektrotechnische Installaties, woning en utiliteit niveau 3.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan