Terug naar overzicht Installatietechniek & Elektrotechniek

Monteur elektrotechnische installaties

Je hebt interesse in elektrotechniek, je bent klantgericht en vindt het leuk om problemen op te lossen. Als monteur ben je verantwoordelijk voor het werk dat je aflevert en dat wil je dus zo goed mogelijk doen. Je werkt graag samen, maar kunt ook zelfstandig werken. Bij de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leiden wij jou op tot een vakman. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.

Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25333
Startmoment(en): Het hele jaar door.
Het beroep
Lees pagina voor

Je maakt onderdelen voor elektrotechnische producten en stelt producten samen voor installaties in kantoorpanden, beveiligingsinstallaties, woningen, datanetwerken, telecom installaties, openbare verlichting of verkeerssignalering.

Je kunt gaan werken bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij bedrijven die een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst hebben. Van daar uit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels of op boorplatforms. Je bent dus veel onderweg. Soms alleen, vaak met een collega.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Tijdens de opleiding Monteur elektrotechnische installaties komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Het maken van een schakel- en verdeelinrichting
 • Het installeren utiliteit
 • Het installeren van elektrotechnische producten in een woning
 • Data communicatiesystemen aansluiten en testen
 • Het installeren kabeldraagsystemen

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. De opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties duurt twee jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een dag naar school. Er is ook een avondopleiding.

Je bent in dienst van een bedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan de theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als Monteur Elektrotechnische Installaties.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en praktijkopleider werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Tijdens de opleiding krijg je les in het aanleggen, onderhouden en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden. Je leert alles over kabeldraagsystemen, schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Na deze opleiding kun je doorstromen binnen het mbo, bijvoorbeeld naar Eerste monteur elektrotechnische Installaties, woning en utiliteit niveau 3.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Monteur elektrotechnische installaties
Monteur elektrotechnische installaties

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.