Terug naar overzicht Elektrotechniek

Monteur elektrotechnische installaties

Je hebt interesse in elektrotechniek, je bent klantgericht en vindt het leuk om problemen op te lossen. Als monteur ben je verantwoordelijk voor het werk dat je aflevert en dat wil je dus zo goed mogelijk doen. Je werkt graag samen, maar kunt ook zelfstandig werken. Bij de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leiden wij jou op tot een vakman. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25333
Startmoment(en): September
Het beroep

Je maakt onderdelen voor elektrotechnische producten en stelt producten samen voor installaties in kantoorpanden, beveiligingsinstallaties, woningen, datanetwerken, telecom installaties, openbare verlichting of verkeerssignalering.

Je kunt gaan werken bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij bedrijven die een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst hebben. Van daar uit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels of op boorplatforms bijvoorbeeld. Je bent dus veel onderweg. Soms alleen, vaak met een collega.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Monteur elektrotechnische installaties komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Het maken van een schakel- en verdeelinrichting
 • Het installeren utiliteit
 • Het installeren van elektrotechnische producten in een woning
 • Data communicatiesystemen aansluiten en testen
 • Het installeren kabeldraagsystemen

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past.

De opleiding Monteur elektrotechnische installaties duurt twee jaar.

Een BOL opleiding is een voltijd opleiding dat wil zeggen dat je heel de week naar school gaat en tijdens je opleiding in meerdere blokken van 10 lesweken gaat stage lopen. Tijdens deze stage kom je enkel de terugkomdagen naar school.

Op school werk je niet alleen aan je theoretische kennis, maar ook aan je elektrotechnische vaardigheden. Je elektromonteur skills. Je krijgt les van een docent die het vak kent in zowel de theorie als de praktijk. Deze lesstof sluit aan op je werk dat je tijdens je stage en na je diploma als monteur elektrotechnische installaties gaat doen. In de praktijklessen werken we al met echte opdrachten uit de praktijk.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage

Stage, dit noemen we ook we de beroepspraktijkvorming, afgekort bpv. Tijdens de bol-opleiding doe je in blokken van 10 weken praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Tijdens de stageperiode zijn er ook een aantal terugkomdagen waarin je nog lessen op school volgt.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijklessen van de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Tijdens de opleiding krijg je les in het aanleggen, onderhouden en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden. Je leert alles over kabeldraagsystemen, schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Vervolg

Na de opleiding Monteur elektrotechnische installaties kun je doorstromen binnen het Mbo, bijvoorbeeld naar Eerste monteur elektrotechnische installaties, woning en utiliteit niveau 3.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan