Terug naar overzicht Personenauto's

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto

Je hebt interesse in autotechniek en wil daarin verder komen. Je werkt net zo goed zelfstandig als in een team en je weet waar je informatie kunt vinden. Je kunt initiatief nemen, maar ook instructies opvolgen en onder druk beslissingen nemen. Dan is de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto geknipt voor jou.
Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 4 jaar
Crebonummer: 25670
Startmoment(en): september
Het beroep

Als Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto adviseer je over de aanschaf van diagnose apparatuur, stel je een diagnose bij een mankement aan een auto, werk je aan het herstellen daarvan en verstrek je reparatieadvies. Je werkt bij een autodealer of importeur, een merkspecialist of een universeel garagebedrijf, een scholings- of keuringsinstituut of een expertise- of verzekeringsbedrijf.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. De opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto duurt vier jaar. Je gaat een aantal dagen per week naar school. Daar werk je in groepen en soms alleen aan opdrachten uit de praktijk. Je krijgt les in de theorielokalen en de garage. Zo leer je alles over het beroep Technisch specialist personenauto's.

In het tweede jaar loop je stage bij een garage. In het eerste jaar niet. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. De hele opleiding heb je een praktijkbegeleider, die je begeleidt op school en die informatie over je opleiding en voortgang geeft. Je kunt vragen stellen over de opleiding; over de stage, wat je zelf moet regelen en je toetsen. Je kunt ook hulp vragen als dat nodig is. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Je stage duurt 10 weken per jaar.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak.

 • Je leert alles over diagnose apparatuur, keuringen en reparatie-advies.
 • Je leert samen te werken, veilig te werken en met klanten om te gaan en leert je vakkennis op peil te houden.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid; je diploma.

Vervolg

Met ervaring kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie in de autotechniek.
Het diploma Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto geeft je toegang tot een HBO opleiding.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids
Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto
Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan