Terug naar overzicht Verpleging, Verzorging en Maatschappelijke zorg

Mbo-Verpleegkundige

Bij de opleiding Mbo-verpleegkundige lever je zelfstandig en in teamverband een bijdrage aan het herstel van mensen. Behoren aandacht geven en begrip tonen tot je tweede natuur? Dan is de opleiding Mbo-Verpleegkundige een logische vervolgstap voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: Versneld traject met diploma Verzorgende IG in 2 jaar, regulier 4 jaar.
Crebonummer: 25480
Startmoment(en): september
februari (bij voldoende aanmeldingen)
Het beroep
Lees pagina voor

Als Verpleegkundige verzorg, verpleeg en begeleid je mensen die zorg nodig hebben. Je staat op eigen benen, maar je werkt niet op eigen houtje. Als verpleegkundige maak je altijd deel uit van een team van deskundigen. Betrokken en bevlogen houd je een vinger aan de pols. Je focus ligt zowel op herstel als op het handhaven of verbeteren van de kwaliteit van leven. Vanaf het moment van opname heb je direct contact met de zorgvrager en familie. Tal van verpleegkundige vaardigheden behoren tot jouw takenpakket. Denk aan wassen of injecteren. Kwaliteit en deskundigheid zijn doorslaggevend in je vakgebied. Vanzelfsprekend voer je hierover regelmatig overleg met collega's en andere hulpverleners.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Wat leer je bij de opleiding Mbo-Verpleegkundige?

 • Het bespreken en rapporteren van veranderingen in de verpleegsituatie.
 • Het voeren van teamoverleggen.
 • Het geven van voorlichting aan zorgvragers.
 • Omgaan met het geven van medicatie.
 • Correct uitvoeren van tal van verpleegtechnische vaardigheden.
 • Bieden van professionele zorg en aandacht aan patiënten.
 • Ondersteuning geven bij chronische en revaliderende patiënten.
 • Omgaan met specialisaties zoals bijvoorbeeld dementie.
 • Begeleiden van stagiaires.

We zorgen bij de opleiding mbo-verpleegkundige ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Mbo-Verpleegkundige duurt vier jaar. Je werkt vier dagen per week bij de instelling en je gaat een dag in de week naar school.
Je bent in dienst bij de instelling. Daar heb je een praktijkbegeleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docenten die het vak kennen. De lesstof sluit aan op je werk als verpleegkundige.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Vakken die je volgt zijn onder andere: Ontwikkelingspsychologie, anatomie/pathologie, omgangskunde, huishoudkunde en verpleegkunde. Verschillende zorgcategorieën komen aan bod: Verstandelijk beperkten, kraamzorg, chronisch zieken en geriatrische ziekenverzorging.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Je kunt werken bij algemene of psychiatrische ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg of in de thuiszorg.

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Mbo-Verpleegkundige Mbo-Verpleegkundige
Mbo-Verpleegkundige Mbo-Verpleegkundige
Mbo-Verpleegkundige Mbo-Verpleegkundige
play button

Skills Heroes

De opleiding doet dit schooljaar mee aan Skills Heroes. Dit zijn vakwedstrijden voor mbo’ers.
www.skillsheroes.nl

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.