Terug naar overzicht Helpende Zorg & Welzijn

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Bij de opleiding Dienstverlening: Helpende Zorg & Welzijn word je opgeleid tot dienstverlener. Ben jij dienstverlenend, zorgzaam, gastvrij en enthousiast? Voel je goed aan waar mensen behoefte aan hebben en werk je graag met mensen? Houd je van plannen, organiseren en praktisch bezig zijn? Dan is de opleiding Dienstverlening met als profiel Helpende Zorg & Welzijn echt iets voor jou. Wil je meer weten over werken in de zorg, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25498
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Na de opleiding Dienstverlening: Helpende Zorg & Welzijn kun je gaan werken met verschillende doelgroepen. Gezonde mensen of mensen met een (chronische) ziekte of een handicap. Dit kunnen ouderen zijn, volwassenen of kinderen. Je werkt in teamverband of onder begeleiding bij mensen thuis of in een instelling zoals een verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking. Je ondersteunt bij de persoonlijke verzorging, je helpt bij huishoudelijke taken en je begeleidt dagelijkse activiteiten. Je kunt ook gaan werken in de kinderopvang, zoals op een peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Afhankelijk van de aanmeldingen wordt de locatie bepaald voor de lesdag. Dit kan Dordrecht of Gorinchem zijn.

Ben jij een doener en weet je van aanpakken? Doe jij graag iets voor een ander en kunnen mensen op jou rekenen? En wil je goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaan? Schrijf je dan in voor de opleiding Dienstverlening. Je wordt opgeleid tot alleskunner. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert dus om dienstverlenend te werken. Hierbij ontwikkel je belangrijke communicatieve vaardigheden, maar is er ook aandacht voor gastvrijheid en het omgaan met verschillende soorten doelgroepen. Tijdens de opleiding staat de ontwikkeling van jouw talenten centraal.

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening en is opgebouwd uit de volgende richtingen:

In het eerste jaar volg je een aantal gemeenschappelijke vakken en gericht op jouw beroep het vak: skills. 


Tijdens de opleiding leer je huishoudelijke en verzorgende vaardigheden, je leert hoe je moet helpen bij sociale en creatieve activiteiten. Ook het bieden van zorg, begeleiden en ondersteunen van zorgvragers komt aan de orde tijdens je opleiding. Je leert naast je vaardigheden voor het beroep van Helpende extra vaardigheden, zoals onderhoud plegen aan een gebouw, administratieve werkzaamheden enz. 

Je bent in dienst bij een bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het beroep.
Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als helpende in een zorg- of welzijnsinstelling.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Het profieldeel van de opleiding is gericht op de werkomgeving van Helpende Zorg en Welzijn. De hele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding Dienstverlening: Helpende Zorg & Welzijn kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of je blijft werken.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.