Terug naar overzicht Dienstverlening

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Heb jij een open en sociale houding, ben je zorgzaam, zelfstandig, alert en integer? Met die dienstverlenende instelling zou jij een aanwinst zijn voor de sector zorg en welzijn. In de opleiding Helpende Zorg en Welzijn stomen we jou klaar om aan de slag te gaan als veelzijdige duizendpoot. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

Wil je in Dordrecht starten in februari? Kies bij je aanmelding dan voor instroommoment 01 augustus 2021- 31 juli 2022.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25498
Startmoment(en): Sep & feb (bij voldoende aanmeldingen)
Het beroep

Als helpende zorg en welzijn bied je praktische hulp aan verschillende cliënten/ zorgvragers. Gezonde mensen of mensen met een (chronische) ziekte of een handicap, een verslaving of bijvoorbeeld psychische problemen. Dit kunnen ouderen zijn, volwassenen, maar ook kinderen. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/ zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling of ziekenhuis. Je kunt ook gaan werken in de kinderopvang. Het werk is heel veelzijdig: je bent een aanspreekpunt, verzorgt maaltijden, maakt schoon, helpt bij persoonlijke verzorging en begeleidt bij activiteiten.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner en doe je ervaring op in verschillende werkgebieden. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers, besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen.

Daarnaast krijg je natuurlijk vak gerelateerde lessen die je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aanleren voor het beroep van Helpende Zorg en Welzijn. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn bijvoorbeeld: huishoudelijke en verzorgende vaardigheden, helpen bij sociale en creatieve activiteiten, zorg en ondersteuning van cliënten en persoonlijke begeleiding.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Helpende PLUS
Je kunt in het tweede leerjaar van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn kiezen voor het keuzedeel Helpende Plus. Dit keuzedeel is voor studenten die willen gaan werken in de zorg. Je leert het uitvoeren van eenvoudige verzorgende vaardigheden die in het werkveld van zorg en welzijn veel gevraagd worden. Je leert om te werken volgens protocollen die bijvoorbeeld een rol spelen bij het verzamelen van gegevens via het meten van de pols en temperatuur, het toedienen van medicatie, het druppelen van de ogen, oren of neus van de cliënt en het aan- en uittrekken van steunkousen. Ook kun je afwijkingen bij de cliënt signaleren en daar adequaat mee omgaan en handelen in acute situaties. Je weet waartoe je zelf bevoegd bent en wanneer je de expertise van andere deskundigen moet inroepen.

Vakken

In de opleiding Helpende Zorg en Welzijn krijg je onder andere de vakken:

 • Anatomie en ziekteleer
 • Bereiden van maaltijden
 • Administratie
 • Planmatig werken
 • Onderhoud en reparatie
 • Schoonmaken en inrichten
 • Ondersteunen bij wonen en huishouden
 • Persoonlijke zorg en ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen: aan- en uitkleden, drinken, medicijnen nemen, naar toilet gaan, etc.)
 • Sociale en recreatieve activiteiten
 • Training/ praktijk

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Vervolg

Werken
Met een diploma Helpende Zorg en Welzijn kun je natuurlijk (blijven) werken. Bij mensen thuis, maar ook in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling of ziekenhuis. Verder kun je aan de slag in de kinderopvang, bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang. 

Doorleren
Met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn heb je een goede, brede basis gelegd waarmee je kunt doorstromen naar opleidingen op niveau 3 of 4. Bijvoorbeeld naar een bbl-opleiding Mbo Verpleegkundige, Onderwijsassistent, Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, of Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Galerij

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan