Terug naar overzicht Helpende Zorg & Welzijn

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Heb jij een open en sociale houding, ben je zorgzaam, zelfstandig, alert en integer? Met die dienstverlenende instelling zou jij een aanwinst zijn voor de sector zorg en welzijn. In de opleiding Helpende Zorg en Welzijn stomen we jou klaar om aan de slag te gaan als veelzijdige duizendpoot. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25498
Startmoment(en): Bij voldoende aanmeldingen 2x per jaar (sep en feb)
Het beroep
Lees pagina voor

Als helpende zorg en welzijn bied je praktische hulp aan verschillende cliënten/ zorgvragers. Gezonde mensen of mensen met een (chronische) ziekte of een handicap, een verslaving of bijvoorbeeld psychische problemen. Dit kunnen ouderen zijn, volwassenen, maar ook kinderen. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/ zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling of ziekenhuis. Je kunt ook gaan werken in de kinderopvang. Het werk is heel veelzijdig: je bent een aanspreekpunt, verzorgt maaltijden, maakt schoon, helpt bij persoonlijke verzorging en begeleidt bij activiteiten.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Brede ontwikkeling
De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening. Deze opleiding bestaat uit drie richtingen: Medewerker Facilitaire Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn en Medewerker Sport en Recreatie.

In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner en doe je ervaring op in verschillende werkgebieden. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers, besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen. 

Lesdagen
Je bent in dienst bij een bedrijf. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het beroep. Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als Helpende in een zorg- of welzijnsinstelling. Afhankelijk van de aanmeldingen wordt de locatie bepaald voor de lesdagen. Dit kan in Dordrecht, of bij voldoende aanmeldingen ook in Gorinchem zijn.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Helpende PLUS
Je kunt in het tweede leerjaar van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn kiezen voor het keuzedeel Helpende Plus. Dit keuzedeel is voor studenten die willen gaan werken in de zorg. Je leert het uitvoeren van eenvoudige verzorgende vaardigheden die in het werkveld van zorg en welzijn veel gevraagd worden. Je leert om te werken volgens protocollen die bijvoorbeeld een rol spelen bij het verzamelen van gegevens via het meten van de pols en temperatuur, het toedienen van medicatie, het druppelen van de ogen, oren of neus van de cliënt en het aan- en uittrekken van steunkousen. Ook kun je afwijkingen bij de cliënt signaleren en daar adequaat mee omgaan en handelen in acute situaties. Je weet waartoe je zelf bevoegd bent en wanneer je de expertise van andere deskundigen moet inroepen.

Vakken
Lees pagina voor

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. In het eerste jaar volg je vakken uit het basisdeel, zoals bijvoorbeeld Administratie, Catering, Planmatig werken en Communicatie en heb je profielgerichte vakken zoals Skills en Wonen en Huishouden. In het tweede jaar richten de vakken zich op het profiel Helpende Zorg en Welzijn met vakken als Anatomie en Ziekteleer en Persoonlijke zorg en ADL. 

In de vakken leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het beroep van Helpende Zorg en Welzijn. Onderwerpen die daarin aan bod komen, zijn: huishoudelijke en verzorgende vaardigheden, helpen bij sociale en creatieve activiteiten, zorg en ondersteuning van cliënten en persoonlijke begeleiding.

Ook heb je algemene vakken, namelijk: Nederlands, Rekenen en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en diploma.  

Vervolg
Lees pagina voor

Werken
Met een diploma Helpende Zorg en Welzijn kun je natuurlijk (blijven) werken. Bij mensen thuis, maar ook in een andere woonomgeving, zoals een zorginstelling of ziekenhuis. Verder kun je aan de slag in de kinderopvang, bijvoorbeeld op een peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang. 

Doorleren
Met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn heb je een goede, brede basis gelegd waarmee je kunt doorstromen naar opleidingen op niveau 3 of 4. Bijvoorbeeld naar een bbl-opleiding Mbo Verpleegkundige, Onderwijsassistent, Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, of Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn
Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn Dienstverlening, profiel Helpende zorg & welzijn

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.