Terug naar overzicht Sociaal-pedagogisch werk

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Krijg jij energie van kinderen, ben je zorgzaam, schrik je niet van onverwachte situaties én durf je verantwoordelijkheid te nemen? Kies dan voor de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

VERSNELD TRAJECT MET DIPLOMA PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25484
Startmoment(en): september en februari
Het beroep
Lees pagina voor

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker houdt jij je bezig met het verzorgen, opvoeden en helpen van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Hierin krijg je te maken met ontwikkelingsachterstanden en gedrags- en opvoedingsproblemen. Het is jouw taak om – in nauw overleg met collega’s – voor een veilige, gezellige en stimulerende leefomgeving te zorgen. Je hebt oog voor de talenten en mogelijkheden van jonge kinderen en stemt hier de activiteiten op af. Zo bouw je stap voor stap een band op, maar houd je ook professionele afstand.

Afhankelijk van de setting kun je een aansturende of begeleidende rol vervullen voor collega’s en vrijwilligers. Ook ben je het aanspreekpunt voor ouders en verzorgers en andere betrokkenen, zoals externe deskundigen.

Toelatingseisen
Lees pagina voor
 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Deze bbl-opleiding is in principe te volgen vanaf 18 jaar. Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf van ten minste 20 uur per week. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en die van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken op de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang leer je onder andere hoe je: 

 • een dag-/ activiteitenprogramma opstelt, voorbereidt en uitvoert;
 • persoonlijke verzorging biedt;
 • gesprekken voert met ouders/ verzorgers en kinderen;
 • samenwerkt en overleggen voert met collega’s;
 • huishoudelijke en coördinerende taken uitvoert;
 • de behoeften en wensen van kinderen inventariseert;
 • en zorgt voor een veilige omgeving.

In de drie jaar durende opleiding zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past.

Bij voldoende aanmeldingen start deze opleiding twee maal per jaar.

Versneld traject met diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3
Heb jij de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang afgerond, dan kun je de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) versneld volgen: in één, in plaats van drie jaar. Klik hier voor meer informatie.

Hybride leren én dubbel diplomeren
Deze opleiding is er niet alleen in bbl- en bol-vorm, maar er is ook een innovatief ‘hybride’ leertraject. Binnen dat traject pas je de theorie meteen toe in ‘het echt’. De school is als het ware naar de praktijk gehaald. Bovendien is het mogelijk om in dit traject 2 diploma’s te halen: voor Onderwijsassistent én Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Lees hier meer.

Let op: Vooralsnog staat de locatie op Dordrecht Leerpark. Houd er rekening mee dat dit ook de Mollenburgseweg in Gorinchem kan worden.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Vakken die je volgt zijn onder andere: Sociale vaardigheden, Ontwikkelingspsychologie, Verzorgende vaardigheden, Kennis van doelgroepen, Drama en beeldende vorming, Management en begeleid en Buitenschoolse opvang.

De algemene vakken bij de opleiding Onderwijsassistent zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Werken
Met het diploma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 kun je werken als groepsleider in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang of de peuteropvang.

Doorleren
Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, kun je ook kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten op de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker zijn bijvoorbeeld Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming of de pabo.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.