Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste verbrandingsmotortechnicus

Duur: 3 jaar. Met een diploma VMT op niv. 2 - 2 jaar

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een allround technicus, kunt goed plannen en bent graag op pad! Als Eerste verbrandingsmotortechnicus sleutel jij aan gas- en dieselmotoren en ben jij specialist op het gebied van motormanagementsysteem, meet- en regelelektronica en uitlijning. Je werkt vaak op locatie in de beroepsvaart, pleziervaart of in de industrie. De werking van een verbrandingsmotor is meestal erg belangrijk voor de voortgang van een bedrijfsproces. 24/7 service verlenen en wisselende diensten draaien hoort dan ook bij het vak. Meestal heb je als monteur een eigen service bus, uitgerust met gereedschap en onderdelen. Als eerste verbrandingsmotortechnicus maak jij de planningen en stemt deze af met je collega’s.

Verschillende toepassingen
Verbrandingsmotoren worden op meerdere fronten ingezet. Voor het voortstuwen van schepen en jachten. Als elektriciteitsvoorziening in onder andere de logistiek en scheepvaart. Als warmte/kracht koppeling voor het kweken van bloemen en groente en bijvoorbeeld het verwarmen van zwembaden. Denk ook aan noodstroomvoorzieningen voor ziekenhuizen en generatorsets om tijdelijke kracht op te wekken op bijvoorbeeld bouw- en festivalterreinen.

Baanperspectief
Verbrandingsmotoren zijn enorm in ontwikkeling. Wereldwijd wordt gewerkt aan het milieuvriendelijker maken van motoren. Ook komen er steeds vaker elektronica, sensortechnologieën en datacommunicatie aan te pas; een modernisering onder de naam ‘engine technology’. Er is een groot tekort aan geschoold personeel. De vraag naar specialisten is groot. Het werk verdient goed en er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden. Bedrijven staan echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Eerste verbrandingsmotortechnicus leer je alles over motormechanische en elektrotechnische systemen en hoe en waar je deze systemen inzet. Je leert hoe je verbrandingsmotoren onderhoudt en hoe je reparaties uitvoert. Ook leer je hoe je delen van verbrandingsmotoren monteert en afstelt. Planningen maken en werk verdelen is daarnaast een onderdeel van de opleiding.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag – de maandag – naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.
Theorie bestuderen en praktijkopdrachten maken doe je in de digitale leeromgeving van Electude. Je leermeester en docent helpen je hierbij.

Enige aanbieder van deze opleiding
Het Da Vinci College is de enige ROC in Nederland waar je deze opleiding kunt volgen. Dat betekent dat je in de klas zit met studenten vanuit heel Nederland.

Vakken Vakken

In de opleiding Eerste verbrandingsmotortechnicus niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

  • Motortechniek
  • Voertuigentechniek
  • Elektrotechniek en thermodynamica
  • Aanvullende technieken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Ondernemerschap
  • Duurzaamheid
  • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Technisch specialist verbrandingsmotoren werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je normaal gesproken één dag of een middag en een avond naar school. In deze ‘bbl-online’ opleiding maken we het studenten uit heel Nederland makkelijker om deze opleiding te volgen door de lessen online aan te bieden. Je volgt op de lesdag het onderwijs vanaf je laptop in het bedrijf waar je werkt. Per maand heb je slechts 1 lesdag in Dordrecht in plaats van 4. Dat scheelt een hoop reistijd!

 

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste verbrandingsmotorentechnicus werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, werkt nauwkeurig, en je weet in welke volgorde je bepaalde handelingen moet uitvoeren. Daarnaast is sleutelen aan motoren jouw passie. Ook ben je graag op pad. Omdat je nooit weet wanneer een motor uitvalt, verleen je in dit vak 24/7 service.
In jouw functie maak je de planningen en stuur je collega’s aan. Je kunt dan ook goed met mensen omgaan.

Het is afhankelijk van je werkgever waarnaar jij afreist voor onderhoud of een storing. Dat kan om de hoek zijn, maar ook aan de andere kant van de wereld. Denk aan een binnenvaartschip in het Ruhrgebied waarvan de motor uitvalt of onderhoud aan de motor van een baggerschip in Dubai. Als eerste verbrandingsmotortechnicus kun je, als je dat wilt, heel wat van de wereld zien.

Dit vinden onze studenten

Ik ben iedere dag bij andere klanten aan het werk en altijd lekker op pad. Een kantoorbaan is niks voor mij.

Lennard
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Eerste verbrandingsmotortechnicus kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Technisch Specialist Verbrandingsmotoren.

Werken Werken

Na de opleiding Eerste verbrandingsmotortechnicus kun je aan de slag bij bedrijven die verbrandingsmotoren gebruiken, repareren of onderhouden.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    Kijk hier voor de specificaties

studie in cijfers studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INDUSTRIELE INSTALLATIES EN SYSTEMEN

Techniek > ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

Eerste monteur mechatronica

Techniek > Engineering & Mechatronica

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.