Terug naar overzicht Engine Technology

Eerste verbrandingsmotortechnicus

Als verbrandingsmotortechnicus onderhoud, repareer en installeer je verbrandingsmotoren. Denk aan scheepsmotoren, stroomaggregaten, WKK’s in de tuinbouw en grote machines. Je werkt nauwkeurig, beschikt over technisch inzicht en je weet in welke volgorde je bepaalde handelingen moet doen. Wil jij je verder verdiepen in diesel- en gasmotoren? Dan is de opleiding Eerste verbrandingsmotortechnicus iets voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

Opleiding in Noord-Holland volgen

 

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar. Met een diploma VMT op niv. 2 - 2 jaar
Crebonummer: 25236
Startmoment(en): september
Het beroep

Als Eerste verbrandingsmotortechnicus ben je een allround technicus en kun je werkzaamheden uitvoeren aan gas- en dieselmotoren, het motormanagementsysteem, meet- en regelelektronica en uitlijning. Je werkt vaak op locatie in de beroepsvaart, pleziervaart of in de industrie. Je gaat voor het beste resultaat en houdt rekening met veiligheid en kwaliteit. Veel bedrijven leveren 24/7 service, dat betekent dat je vaak op pad bent en wisselende diensten draait. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een servicebus.

Toelatingseisen
 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Over de opleiding

Je leert tijdens deze opleiding hoe je verbrandingsmotoren kunt onderhouden, hoe je reparaties uitvoert en hoe je delen van verbrandingsmotoren monteert en afstelt.

Je bent in dienst bij een bedrijf en daar ga je samen met een leermeester meteen aan de slag. Je leert dus in de praktijk. We werken samen in de digitale leeromgeving van Electude. Hierin bestudeer je je theorie en maak je je praktijkopdrachten i.s.m. je leermeester en docent. Daarnaast heb je 1 dag per week les. De technische vakken bestaan uit motorentechiek, elektrotechniek en aanvullende technieken. Je volgt daarnaast de algemene vakken; Nederlands, rekenen en burgerschapslessen. Ook kun je keuzedelen volgen om je verder te specialiseren.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 - 2022

Stage

In een bbl-opleiding loop je geen stage, maar doe je beroepspraktijkvorming. Dat houdt in dat je werkt bij een bedrijf en één dag(deel) per week naar school gaat. Tijdens je werk word je begeleid door een leermeester van het erkende leerbedrijf waar je werkt.

Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de theorie op school leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. De praktijk leer je bij je leermeester. Je leert alles over onder andere motor mechanische systemen, elektrotechnische systemen en thermodynamica en de toepassingen in uiteenlopende omgevingen.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap.
Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg

Nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan in deze opleiding, kun je doorgroeien naar een hogere functie in de Verbrandingsmotorentechniek.
Het diploma Eerste verbrandingsmotortechnicus geeft je toegang tot de opleiding Technisch Specialist Verbrandingsmotoren op niveau 4.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan