Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur woning

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je bent handig, werkt nauwkeurig en bent klantgericht en collegiaal! Als eerste monteur woning werk je bij een installatiebedrijf dat gas-, water-, centrale verwarming- en sanitaire installaties installeert en onderhoudt in woningen. Meestal begint je werk met het demonteren van de al bestaande technische installatie. Daarna bekijk je hoe en waar je de nieuwe installatie precies gaat aanleggen. Je bewerkt, monteert en verbindt leidingen. Daarna sluit je bijvoorbeeld het bad, het toilet, of de cv-ketel aan op het door jou aangebrachte leidingsysteem. Dit doe je aan de hand van voorschriften en handleidingen. Aansluitend maak je de installatie gebruiksklaar. Als eerste monteur ben jij het aanspreekpunt voor klanten, werknemers en werkvoorbereiders. Ook begeleid en controleer je minder ervaren collega’s.

Baanperspectief
Het zal je niet ontgaan zijn: duurzaamheid is op het moment een heel belangrijk thema. De overheid heeft zowel voor de nieuwbouw als voor bestaande woningen uitdagende klimaatdoelstellingen gesteld. Alles moet energiezuiniger. De installatietechniek is daardoor enorm in ontwikkeling. Daarnaast is er een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Eerste monteur woning leer jij alles wat met onderhoud, reparatie en optimaliseren van gas-, water-, verwarming-, tapwater-, luchtbehandeling-, en drinkwaterinstallaties te maken heeft. Je leert hoe de installaties werken en hoe je de installatie ervan kunt voorbereiden. Ook leer je werken met de gereedschappen en materialen die je bij dit vak nodig hebt. Daarnaast ga je aan de slag met samenwerken, veilig werken en de omgang met klanten. En met leidinggeven en coachen. Dit zijn belangrijke vaardigheden in je dagelijks werk.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee avonden naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Eerste monteur woning niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

  • Sanitair & Verwarming
  • Water & Gas
  • Mechanische Ventilatie
  • Projecttaken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Ondernemerschap
  • Duurzaamheid
  • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

De opleiding Eerste monteur woning volg je op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam of op onze locatie in Zwijndrecht.

De dagopleiding is op dinsdag en donderdag in Zwijndrecht.
De avondopleiding is op dinsdag en donderdag in Hardinxveld-Giessendam.

Avondonderwijs is geschikt voor deelnemers vanaf 18 jaar of in overleg met de werkgever.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste monteur woning werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag of een middag en avond per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je hebt een goed technisch inzicht en bent handig. Je houdt je aan de veiligheidsregels en werkt op een nauwkeurige, systematische manier. Zowel naar klanten als collega’s stel je je professioneel en vriendelijk op. Je werkt op steeds wisselende werkplekken. Door je flexibiliteit heb je daar daar geen moeite mee. Daarnaast voel je je verantwoordelijk. Voor je eigen werk, maar ook voor het werk van je collega’s.

 

Dit vinden onze studenten

Bij mijn bedrijf leer ik veel in de praktijk en kom ik overal; bij bestaande huizen maar ook nieuwbouw woningen.

Mustafa
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na deze opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4.

Werken Werken

Als eerste monteur woning ga je aan de slag bij een gespecialiseerd bedrijf in installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering. Van daaruit werk je aan woningbouwprojecten of bij particuliere klanten.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR SERVICE EN ONDERHOUD WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek > Elektrotechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.