Terug naar overzicht Installatietechniek

Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties

Je bent thuis in technische installaties en kunt goed zelfstandig werken. Je bent een pietje precies en houdt je eigen administratie bij. Als Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel. Je vervult service en onderhoud aan werktuigkundige installaties, je hebt een ambassadeursrol voor het bedrijf en een dienstverlenende instelling. Spreekt dit jou aan? Kies dan voor de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25307
Startmoment(en): Augustus
Het beroep

Als Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je aan bestaande installaties voor verwarming en warm tapwater, klimaat en luchtbehandeling of drinkwater. Je onderhoudt, repareert en optimaliseert gas- en waterinstallaties en gas- en watertoestellen. Je richt je op het onderhoud en repareert en/of optimaliseert installaties t.b.v. warm tapwater en klimaatbeheersing en voert routinematige storings,-en onderhoudswerkzaamheden uit bij particulieren thuis of in de utiliteit. Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van productiebedrijven, installatiebedrijven of winkelbedrijven. Je taken bestaan uit onderhoud, reparatie en optimaliseren van installaties voor gas, cv, water, sanitair en kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties, zoals airco's, maar ook warmte terugwininstallaties en zonneboilers in bijvoorbeeld een woning, school, sportaccommodatie, fabriek of kantoor. Soms stel je ook grotere gasinstallaties en kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf. Je controleert de werking en stelt de installaties opnieuw in als dat nodig is.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

LEREN WERKEN MET WARMTEPOMPEN VOOR STUDENTEN EN PROFESSIONALS

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Installeren duurt drie jaar. Je werkt vier dagen in de week en gaat één dag of twee avonden naar school. Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. De lesstof sluit aan op je werk als installateur. Je trajectbegeleider/docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkopleider werk je aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een middag / avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap en duurzaamheid. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo denk hierbij aan rekenen 3F. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Op school en binnen het bedrijf leert alles wat met onderhoud, reparatie en optimaliseren van gas-, water-, verwarming-, tapwater-, luchtbehandeling-, en drinkwaterinstallaties te maken heeft. Tijdens de werkzaamheden binnen je bedrijf leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert binnen je opleiding samenwerken, veilig werken en met klanten om gaan. Je leert tevens vaardigheden die je nodig hebt bij leidinggeven en coaching voor in je dagelijks werk.

Daarnaast krijg je ook les in Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en maken onderdeel uit voor je het behalen van je diploma.

Vervolg

Na deze opleiding kun je doorstromen naar elke opleiding op niveau 4.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan