Terug naar overzicht Elektrotechniek

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Je wil verder met elektrotechniek, je bent klantgericht en vindt het leuk om problemen op te lossen. Ook het begeleiden van medewerkers behoort tot je takenpakket. Je werkt zelfstandig en je hebt de leiding over een kleine groep collega's. Bij de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen leiden wij jou op tot een vakman. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25331
Startmoment(en): September
Het beroep

Je maakt onderdelen voor elektrotechnische installaties en stelt componenten samen voor installaties in kantoorpanden, scheepsinstallaties, beveiligingsinstallaties, woningen, datanetwerken, telecom installaties, openbare verlichting of verkeerssignalering. Als Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je gaan werken in de elektrotechniek, industrie of de bouwsector.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

LEREN WERKEN MET WARMTEPOMPEN VOOR STUDENTEN EN PROFESSIONALS

Bij de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen duurt drie jaar.

Een BOL opleiding is een voltijd opleiding dat wil zeggen dat je heel de week naar school gaat en tijdens je opleiding in meerdere blokken van 10 lesweken gaat stage lopen. Tijdens deze stage kom je enkel de terugkomdagen naar school. Op school werk je niet alleen aan je theoretische kennis, maar ook aan je elektrotechnische vaardigheden. Je elektromonteur skills. Je krijgt les van een docent die het vak kent in zowel de theorie als de praktijk. Deze lesstof sluit aan op je werk dat je tijdens je stage en na je diploma als eerste monteur elektrotechnische installaties (installeren) gaat doen. In de praktijklessen werken we al met echte opdrachten uit de praktijk.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage

Stage, dit noemen we ook we de beroepspraktijkvorming, afgekort bpv. Tijdens de bol-opleiding doe je in blokken van 10 weken praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Tijdens de stageperiode zijn er ook een aantal terugkomdagen waarin je nog lessen op school volgt.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijkvakken leer je de juiste kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je leert hoe je elektrotechnische installaties onderhoudt en in bedrijf stelt. Je leert alles over kabeldraagsystemen, schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Vervolg

Na deze opleiding kun je doorstromen naar de volgende opleidingen:

 • Een niveau 4 opleiding elektrotechniek
 • In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen meerdere uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.
   

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids
Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan