Terug naar overzicht Transport

Chauffeur wegvervoer

Droomde jij er vroeger ook al van om zo’n grote dieseltruck te besturen en kilometers asfalt te vreten? Kun je werken onder tijdsdruk? Neem je initiatief en ben je servicegericht? Dan is de opleiding Chauffeur wegvervoer op je lijf geschreven. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 1,5 jaar
Crebonummer: 25671
Startmoment(en): Instroom hele jaar door
Het beroep

Als chauffeur wegvervoer heb je veel verantwoordelijkheden. Het is een mooi beroep, maar je moet wel veel zelfstandig uitzoeken en je hebt te maken met onregelmatige werktijden. Ook zul je je kalmte moeten bewaren als je weer in de file staat terwijl je al bij de klant had moeten zijn. Je rijdt vaak tussen meerdere laad- en losplaatsen, binnen of buiten Nederland. Je bent verantwoordelijk voor het laden en lossen, ook als dat midden in de nacht is. Soms regel je zelf klein onderhoud aan de vrachtauto en je houdt ook de vervoersadministratie bij. Wanneer je start als chauffeur werk je meestal binnen de Nederlandse grenzen. Op termijn kun je gaan rijden voor internationaal transport. Dan zul je natuurlijk ook wat Duits en Engels moeten spreken. Ook kun je je later specialiseren in bepaalde ladingsoorten, zoals gevaarlijke stoffen of zwaar transport. Bij contact met klanten ben je door je gedrag en uiterlijk het visitekaartje van het bedrijf.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. Bij deze praktijkgerichte opleiding ga je één dag in de week naar school en de rest van de week werk je in een erkend leerbedrijf dat mag opleiden voor Chauffeur wegvervoer. Je ontvangt geen studiefinanciering. Jouw werkgever kan in aanmerking komen voor subsidieregeling praktijkleren.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkbegeleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. De opleiding duurt in principe twee jaar. Afhankelijk van o.a. je vooropleiding, je studievoortgang en je leeftijd kan de opleiding korter of langer duren. Voordat je met je lessen voor het C-rijbewijs mag beginnen moet je het B-rijbewijs hebben, twee CBR examens (Verkeer/Techniek en Administratie) hebben gehaald en 18 jaar zijn. Gelukkig kun je nu het B-rijbewijs halen voordat je 18 jaar bent.
De opzet van de opleiding is zodanig dat je zo snel mogelijk met een C rijbewijs achter het stuur kunt. Dit wordt onder andere bereikt door de inzet van onze docenten die in de regel uit de praktijk komen, de persoonlijke begeleiding en de kleinschaligheid van de opleiding.

Leren op jouw eigen manier
Wil jij de benodigde vakken in je eigen tempo volgen? Dat kan bij ons. Met hulp van een coach bepaal jij zelf jouw studentjourney. Je volgt de benodigde vakken binnen een vaste dagstructuur. Daarbij begin en eindig je de dag met jouw stamgroep. Zo kies je voor een groot deel zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Je kunt de opleiding dus versnellen. Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

De algemene vakken zijn: Nederlands, Engels, Duits, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je diploma. Daarnaast krijg je de volgende vakken: Verkeer & Techniek, goederenadministratie & Cases. Deze worden door het CBR geëxamineerd.

Verder krijg je leerstof die gericht zijn op de verschillende werkprocessen zoals laden en lossen. De werkprocessen hebben te maken met de dagelijkse werkzaamheden van een chauffeur goederenvervoer.

Vervolg

Na het behalen van het diploma Chauffeur Wegvervoer kun je keuzes maken richting Planner Wegtransport, Logistiek Teamleider of Ondernemersdiploma Wegvervoer (als je een eigen bedrijf wilt beginnen).

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan