Terug naar overzicht Logistics

Chauffeur wegvervoer

Droomde jij er vroeger ook al van om zo’n grote dieseltruck te besturen en kilometers asfalt te vreten? Kun je werken onder tijdsdruk? Neem je initiatief en ben je servicegericht? Dan is de opleiding Chauffeur wegvervoer op je lijf geschreven. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 1,5 jaar
Crebonummer: 25549
Startmoment(en): september en februari
Het beroep
Lees pagina voor

Als chauffeur wegvervoer heb je veel verantwoordelijkheden. Het is een mooi beroep, maar je moet wel veel zelfstandig uitzoeken en je hebt te maken met onregelmatige werktijden. Ook zul je je kalmte moeten bewaren als je weer in de file staat terwijl je al bij de klant had moeten zijn. Je rijdt vaak tussen meerdere laad- en losplaatsen, binnen of buiten Nederland. Je bent verantwoordelijk voor het laden en lossen, ook als dat midden in de nacht is. Soms regel je zelf klein onderhoud aan de vrachtauto en je houdt ook de vervoersadministratie bij. Wanneer je start als chauffeur werk je meestal binnen de Nederlandse grenzen. Op termijn kun je gaan rijden voor internationaal transport. Dan zul je natuurlijk ook wat Duits en Engels moeten spreken. Ook kun je je later specialiseren in bepaalde ladingsoorten, zoals gevaarlijke stoffen of zwaar transport. Bij contact met klanten ben je door je gedrag en uiterlijk het visitekaartje van het bedrijf.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. Bij deze praktijkgerichte opleiding ga je één dag in de week naar school en de rest van de week werk je in een erkend leerbedrijf dat mag opleiden voor Chauffeur wegvervoer. Je ontvangt geen studiefinanciering. Jouw werkgever kan in aanmerking komen voor subsidieregeling praktijkleren.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkbegeleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. De opleiding duurt in principe twee jaar. Afhankelijk van o.a. je vooropleiding, je studievoortgang en je leeftijd kan de opleiding korter of langer duren. Voordat je met je lessen voor het C-rijbewijs mag beginnen moet je het B-rijbewijs hebben, twee CBR examens (Verkeer/Techniek en Administratie) hebben gehaald en 18 jaar zijn. Gelukkig kun je nu het B-rijbewijs halen voordat je 18 jaar bent.
De opzet van de opleiding is zodanig dat je zo snel mogelijk met een C rijbewijs achter het stuur kunt. Dit wordt onder andere bereikt door de inzet van onze docenten die in de regel uit de praktijk komen, de persoonlijke begeleiding en de kleinschaligheid van de opleiding.

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

De algemene vakken zijn: Nederlands, Engels, Duits, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je diploma. Daarnaast krijg je de volgende vakken: Verkeer & Techniek, goederenadministratie & Cases. Deze worden door het CBR geëxamineerd.

Verder krijg je leerstof die gericht zijn op de verschillende werkprocessen zoals laden en lossen. De werkprocessen hebben te maken met de dagelijkse werkzaamheden van een chauffeur goederenvervoer.

Vervolg
Lees pagina voor

Na het behalen van het diploma Chauffeur Wegvervoer kun je keuzes maken richting Planner Wegtransport, Logistiek Teamleider of Ondernemersdiploma Wegvervoer (als je een eigen bedrijf wilt beginnen).

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.