Terug naar overzicht Entree

Assistent dienstverlening en zorg

Werk je graag met mensen? Ben je behulpzaam? Vind je het leuk om met je handen bezig te zijn? Ben je zorgvuldig en nauwkeurig? Kies dan voor de opleiding Assistent dienstverlening en zorg. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

Jonge moederklas

play button
Leerweg: bol
Niveau: 1
Duur: 1 jaar
Crebonummer: 25251
Startmoment(en): september
Het beroep

Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met mensen. Je bent hulpvaardig, geduldig en vriendelijk. Je bent nauwkeurig en houdt je aan afspraken. Mensen kunnen op je rekenen. Je biedt ondersteuning aan gasten, bewoners bij bijvoorbeeld huishouden en dagelijkse bezigheden.

Als Assistent dienstverlening en zorg werk je aan eenvoudig en/of routinematig werk; gedeeltes van het totale proces. Je voert alleen of samen met anderen (eenvoudige) werkzaamheden uit. Je hebt een actieve instelling, je accepteert leiding, je hebt een passend werktempo en verantwoordelijkheidsgevoel. Je werkt op tijd, netjes, nauwkeurig en je houdt je aan afspraken. Je controleert je eigen werk en vraagt om verduidelijking als je de instructie niet begrijpt. Je laat de werkplek netjes achter.

Als Assistent dienstverlening en zorg werk je bijvoorbeeld bij:

 • Verpleeg- en verzorgingshuizen
 • Thuiszorg en andere instellingen
 • de schoonmaakbranche
 • De facilitaire dienst

Je maakt ruimtes bedrijfsklaar en voert klein technisch onderhoud uit. Ook kan je gasten en klanten te woord staan en doorverwijzen zoals bij het werken achter een balie.

Toelatingseisen

Toelatingseisen Niveau 1 (Entreeopleiding)
Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.
Over de opleiding

Wij gaan er van uit dat iedereen talenten heeft. Wij helpen jou jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met de bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Lessen vinden bij ons in een kleinschalig schoolgebouw plaats. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede student en werknemer te zijn.

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Jonge moederklas
Ook jonge moeders willen we helpen bij hun studie. Daarom starten we vanaf september 2021 speciaal voor deze opleiding met een jonge moederklas. Je hebt les vanaf 9.00 uur tot uiterlijk 15.30 uur, zodat je de tijd hebt om jouw zoon/ dochter naar school te brengen en weer op te halen. Ook als je stage gaat lopen, wordt hier aan gedacht. Verder sluiten je lessen aan op het moederschap en krijg je extra begeleiding en ondersteuning. En het mooie is dat je door kan stromen naar de opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2. De niveau 1 en 2 opleidingen sluiten op elkaar aan waardoor je in 2 ½ jaar (in plaats van 3) een mooi diploma op zak hebt.

Interesse? Schrijf je in voor de reguliere bol-opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg niveau 1. Na het intakegesprek word je ingedeeld in de jonge moederklas.

Meer informatie Jonge moederklas

Stage
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Je stage duurt 10 weken per jaar.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Tijdens je opleiding krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding, burgerschap, sport en sociale en studievaardigheden. Daarnaast krijg je beroepsgerichte vakken.

Vervolg

Met het diploma Assistent dienstverlening en zorg maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan