Terug naar overzicht

Michelle de Geus

Verpleegkunde student in Spanje

Het echte leven is begonnen. Vandaag was het zo ver, mijn eerste stagedag!

Nu gaat het écht beginnen

Afgelopen vrijdag hebben ik en de andere meiden die stage gaan lopen in Hospital Clinica Benidorm introductie gehad op stage. Dit was echt heel leuk! We werden goed ontvangen en we kregen een hoop informatie. We kregen te horen wie op welke afdeling komt te werken en het rooster. Ik kom stage te lopen op een verpleegafdeling met onder andere chirurgie, oncologie en traumatologie. Heel afwisselend dus. Het rooster was wel even schrikken: ze werken hier twaalf uurs diensten.
Ik ben gekoppeld aan een van de verpleegkundige en werk alle diensten met haar samen, ook nachtdiensten.

Mijn eerste dienst

Vandaag was mijn eerste dienst van 8:00 tot 20:00. Wat een énorm lange dag. Ik stond om 7:00 bij de bushalte en stapte net om 21:00 binnen thuis. Maar wat heb ik het super leuk gehad! Ik stond samen met mijn werkbegeleider op het privé gedeelte op de afdeling. Dit is dus een privé afdeling, in een privé ziekenhuis. Er werd mij verteld dat dit voor bekende en rijkere mensen is.
Mijn werkbegeleider is echt super aardig en spreekt goed Engels. Dat vind ik echt heel fijn, ik heb geoefend met Spaans, maar het gaat zó snel dat het bijna niet te volgen is. Ze heeft me van alles uitgelegd over hoe het werkt op de afdeling. Alles wordt hier nog op papier gedaan, dus als verpleegkundige hier heb je ook veel papierwerk.

Vandaag heb ik al veel mogen doen, wat ik echt niet had verwacht. Injecteren, medicatie voor infuus klaargemaakt en toegediend, infusen verwijderen en zelfs bloed mogen prikken! Ik werd ook door de rest van het personeel goed opgevangen en regelmatig meegenomen zodat ik handelingen kon doen en dingen kon zien. Het ziekenhuis ligt vol met verschillende nationaliteiten: Engelsen, Duitsers en natuurlijk ook Spanjaarden. En Nederlanders, en dat vond ik stiekem toch wel heel leuk. Het is fijn om gewoon je eigen taal te kunnen praten, dit blijft toch het makkelijkste.

Ik ben nu heel erg moe van de nieuwe indrukken en lange dienst. Morgen heb ik een nachtdienst van 20:00 tot 8:00, waar ik heel veel zin in heb!

Besos,
Michelle 12 februari 2018

Campusweek

Afgelopen week zat ik voor vijf dagen op de universiteit van Alicante voor campusweek. In deze week kregen we intensief les in Spaans en verpleegtechnische handelingen. Er was natuurlijk ook ruimte voor leuke dingen, maar de afgelopen week was vooral heel erg intensief.

Op zondag kwamen we aan. Eind van de middag gingen we met de hele groep naar het centrum van Alicante. Hier kregen we een kookcursus paella maken! En eten natuurlijk. Heel gezellig en leuk om heel de groep te zien. We wonen hier in Spanje allemaal vrij ver vandaan, ruim een uur reizen, dus we zien elkaar echt alleen deze week.

Vier uur verpleegtechnische handelingen

Maandag begonnen de lessen. We begonnen met vier uur verpleegtechnische handelingen. In de lessen kregen we ook veel Spaans, super handig voor in de praktijk straks! Hier in Spanje is het heel normaal om handelingen op elkaar te oefenen. Dit zijn wij in Nederland niet gewend en mag absoluut niet. We begonnen met hechtingen verwijderen. Dit deden we niet op elkaar, maar op varkenspoten! Varkenshuid is bijna hetzelfde als mensenhuid, handig om op te oefenen dus.
Daarna gingen we bloedprikken. Dit deden we wél op elkaar. Dit was eigenlijk makkelijker dan ik had verwacht. Wel spannend hoor, de meeste handelingen die we geoefend hebben had ik nog nooit op een echt iemand gedaan.

Verpleegtechnische handelingen

Op dinsdag hadden we de tweede lesdag. Het was een intensieve en lange dag, we hadden les van 10:00 tot 20:00. We begonnen de dag met Spaans en daarna verpleegtechnische handelingen. Bij de verpleegtechnische handelingen gingen we neusmaagsondes inbrengen. Dit is iets waar ik best wel een beetje tegenop zag. Het is een vrij heftige handeling, vooral om te zien bij anderen. Ik twijfelde enorm of ik wel wilde dat iemand een neusmaagsonde bij mij in ging brengen. Uiteindelijk heb ik toch besloten dat ik het wél wilde.
Ik mocht bij een medestudent een neusmaagsonde inbrengen en ik ben van mening als ik het bij iemand anders mag doen, dat iemand het ook bij mij mag doen. Achteraf vond ik het meevallen. Het is absoluut geen fijn gevoel, maar ik ben blij dat ik het heb mogen ervaren. Ik vond het vooral heel heftig om te zien. Uit reflex ga je huilen, sommige kregen een bloedneus en vooral kokhalzen. Ondanks alles was het een hele ervaring en enorm bijzonder om mee te maken!

Naar het centrum van Alicante

Woensdag hadden we geen les. Die dag gingen we naar het centrum van Alicante voor een activiteit. We werden in groepjes verdeeld en kregen een drie uur durende “speurtocht” met leuke weetjes en opdrachten. Dit was eigenlijk heel erg leuk om te doen. Het einde van de speurtocht was op de Benacantil, een berg in Alicante. Op de berg ligt een kasteel, Castillo de Santa Bárbara. Het was een heel eind omhoog, maar het uitzicht was prachtig! We sloten de dag af bij een Italiaans restaurant met heerlijk eten en sangria.

En toen was het alweer de laatste dag. Donderdag hadden we nog een lesdag van 10:00 tot 20:00. We hadden eerst Spaans en toen weer verpleegtechnische handelingen. De laatste handelingen die we gingen doen waren infuus prikken, subcutaan injecteren en intramusculair injecteren. Infuus prikken was best wel lastig. Het is moeilijk om een goede ader te vinden én er rekening mee te houden dat je iemand ook niet te veel pijn doet. Het was bij mij even zoeken en ik had de moed al opgegeven, maar uiteindelijk lukte het toch en het infuus zat goed!
Het injecteren mochten we ook op elkaar doen. Subcutaan prikten we in de bovenarm en intramusculair in de bil. De foto van het prikken in de bil zal ik maar niet hier plaatsen!

De week ging zó snel en vloog voorbij. We kregen nog een certificaat uitgereikt voor het meedoen aan de campusweek. Echt enorm leuk! Inmiddels zijn we weer thuis en konden we al weer aan het werk: wassen, boodschappen doen, schoonmaken.. Het valt allemaal niet mee!

Besos,
Michelle 10 februari 2018

De eerste week

Hola!

Mijn eerste blogpost vanuit Spanje. Ik ben hier nu bijna een week. De afgelopen week was druk en heel erg wennen, maar vooral heel erg leuk!

Alicante

Op 31 januari begon mijn avontuur. Samen met vijf andere meiden vloog ik samen naar Alicante. We hadden elkaar in Nederland al een keer gezien, dus we “kenden” elkaar al een beetje.
Na een korte vlucht kwamen we rond half tien aan in Alicante. We werden daar opgehaald en naar onze nieuwe woonplek gebracht: L’Alfas del Pi. L’Alfas del Pi ligt naast Benidorm, zo’n klein uurtje van Alicante.

Demi en Käthe

Ik kwam samen aan in het huisje met mijn huisgenoten Demi en Käthe. Het was heel raar om ons huisje te zien, dit wordt ons thuis voor de komende vijf maanden. De eerste dag hebben we boodschapjes gedaan en de kamer ingedeeld en de koffers opgeruimd. We hadden nog een aantal dagen voordat onze campusweek begon. Zo konden we even wennen en ons huisje leuk aankleden. Het voelt ook steeds meer als echt thuis.
De eerste dag was heel vermoeiend. ’s Avonds zijn we met een groepje wezen uiteten bij ons op de hoek. Enorm gezellig om iedereen eindelijk te zien. Deze week komen de anderen uit L’Alfas del Pi aan. Als de groep compleet is zijn we in totaal met vijftien.

De dagen erna bestonden vooral uit de omgeving verkennen en het huisje “thuis” maken. We gaan regelmatig met de bus, de bus komt op Spaanse tijden en bij sommige bushaltes helemaal niet. De eerste keer hebben we een hele tijd zitten wachten bij een bushalte waarbij inderdaad geen bus komt. Die dag zaten we ook nog eens in de verkeerde bus waardoor we in Altea uitkwamen in plaats van in Benidorm. Uiteindelijk namen we de goede bus en kwamen we uit in Benidorm!

Wezen eten in Benidorm

Op vrijdag was de Alfas groep compleet! Die avond zijn we met zijn allen wezen eten in Benidorm. Enorm gezellig! Die avond zijn we ook nog een drankje wezen doen in onze nieuwe stamkroeg: Robin’s Nest. Het is een gezellige kroeg bij ons op de hoek met Nederlandse eigenaren. Die avond hebben we met de eigenaresse gesproken en we mogen binnenkort een keer stamppot komen eten!

Zaterdag zijn we in Albir geweest. Albir is een dorpje naast L’Alfas del Pi. Het is een enorm leuk dorpje met een veel restaurantjes aan de boulevard. Een van mijn huisgenootjes, Käthe, gaat in Albir stage lopen. We zijn even bij haar stage wezen kijken en natuurlijk bij het strand.

Op zaterdag moesten de koffers weer gepakt worden. Op zondag werden we opgehaald om naar de campus van de universiteit van Alicante te gaan voor de campusweek. Daar komt snel een blogpost over!

Dit was even een overzichtje van de eerste week! Op vrijdag gaan we weer terug naar ons huisje en er komt snel een blogpost over de campusweek.

Besos,

Michelle de Geus
Da Vinci College
Opleiding: Verpleegkunde

Volg Michelle via haar blog: michelledegeus.wordpress.com