Terug naar overzicht

Van student economie naar afgestudeerd student techniek

Abdul kwam 6 jaar geleden van Syrië naar Nederland. Twee jaar na deze levensveranderende gebeurtenis begon hij op het Da Vinci College met een bbl-opleiding, waarnaast hij vier dagen in de week ging werken bij Reehorst B.V. in Dordrecht. Hij heeft de afgelopen tijd niet voor niets zijn best gedaan: vorige week mocht hij zijn diploma Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw in ontvangst nemen!

Een echte doorzetter

Abdul werkt al vier jaar bij Reehorst B.V., hij voert daar inspectie- en onderhoudswerkzaamheden uit aan diverse installaties. Op dit moment heeft hij al enkele maanden een vaste klus in Amsterdam. Voormalig directeur van Reehorst B.V., Jacob Klink, vindt het geweldig dat Abdul zijn diploma heeft behaald. “In de 6 jaar dat Abdul in Nederland is heeft hij zijn diploma Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw behaald, goed Nederlands leren spreken en zijn rijbewijs behaald. Dat vinden wij toch wel heel bijzonder. Voor zijn werk moet hij soms om 6 uur ’s ochtends beginnen en tot 6 uur ’s avonds door. Als je dat een tijd volhoudt en daarna nog bij ons bedrijf wil blijven werken, dan ben je uit het goede hout gesneden en dat heeft Abdul wel bewezen”, aldus Klink.

Van economie naar techniek

Abdul heeft geen technische achtergrond. In Syrië volgde hij een andere opleiding, daar studeerde hij namelijk economie. “Ik wilde eerst techniek studeren, maar dat lukte helaas niet met mijn cijfers en daarom koos ik voor een economie opleiding. Ik heb de economie opleiding drie jaar lang gevolgd, maar ik heb geen diploma behaald. In Nederland koos ik voor techniek omdat ik toen nog niet zo goed Nederlands kon spreken en ik moest ergens beginnen. Een bbl-opleiding voor economie vond ik moeilijk en daarom koos ik voor techniek. Daarnaast is er in de techniek altijd werk te vinden.”

Abdul heeft het erg naar zijn zin op werk. “Ik vind het werk afwisselend en er is altijd iets nieuws te leren. Over 10 jaar zou ik mijn eigen bedrijf willen hebben of een hogere studie willen gaan doen.”

Opleiding: Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw