Terug naar overzicht

Sytse Pot

Van havo naar mbo

Ik ben Sytse Pot en ik ben laatstejaars student van de opleiding technisch specialist, niveau 4. Mijn vooropleiding is havo, niet afgemaakt en bewust voor het mbo gekozen.

Het examenjaar van havo. In dat jaar liep mijn mentale gezondheid achteruit. Van enkele uren absentie tot dagen en van dagen tot weken. Het leiden tot een half jaar afwezig op school. Toen stond ik voor een keuze: het jaar opnieuw doen of naar het mbo. Op het eerste gezicht leek de keuze logisch. Een jaar extra en dan naar het hbo of vier jaar extra en dan pas naar het hbo. Maar toch zag ik die vier jaar als een kans. Een kans om iets praktisch te leren. Om jezelf te ontwikkelen en in mijn geval als tussenstap. Een tussenstap met een diploma, werkervaring en kennis.

De juiste keuze
Nu drie jaar later kan ik met trots zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Naast dat ik versnelt de opleiding heb kunnen volgen (i.p.v. vier jaar heb ik het in drie jaar gedaan), heb ik veel geleerd. Dankzij het studentambassadeurschap, maar ook dankzij stage lopen, de docenten en allerbelangrijkst: mijn schoolgenoten.

Nu meer dan ooit ben ik klaar om een hbo opleiding te doen. Na de zomer ga ik starten met de hbo opleiding planologie en ruimtelijke ordering. Ik heb hiervoor gekozen, omdat het interessant is en ik het graag later als beroep wil uitoefenen.

Doe je bijvoorbeeld ook havo en twijfel je om een mbo opleiding te kiezen, dan wil ik je als tip meegeven: je bent nog jong, een aantal jaar extra naar school om meer en praktisch te leren kan geen kwaad. Je kan je hele leven nog werken.

Sytse Pot
opleiding technisch specialist, niveau 4