Terug naar overzicht

Door hard werken, de juiste begeleiding en plezier!

Van een mbo-opleiding op niveau 1 doorstromen naar niveau 4

Lonneke van Ochten en Beyza Yilmaz zijn tweedejaars studenten Pedagogisch werk (PW) die hun opleiding zeer serieus nemen. Zij begonnen hun schoolcarrière allebei op de praktijkschool in Gorinchem. Beyza vanwege problemen met rekenen en Lonneke omdat ze extra aandacht bij het leren kon gebruiken. Ze begrepen: “School is noodzakelijk, maar niet altijd even leuk.”

Dit veranderde toen ze op het ROC Da Vinci College bij de Entree opleiding bij het Startcollege kwamen. Lonneke: “Ik werd hier goed geholpen en leerde zelfstandig te werken.” Beyza voelde zich welkom en voelde zich gezien: “De docenten waren streng, maar ook heel positief. Ze gaven mij mijn zelfvertrouwen terug. Ik had hier het gevoel dat ik wél wat kon.” Hun docenten zagen hun kwaliteiten en stimuleerden hen om door te gaan met school.

Dus maakten ze een volgende stap: de opleiding Dienstverlening niveau 2. “Een brede opleiding die mij heeft gevormd”, vertelt Lonneke. Samen deden ze hun uiterste best om deze opleiding zo snel en goed mogelijk af te ronden.

Na een tussenstap op niveau 3 zitten ze nu alweer in het tweede jaar van een niveau 4 opleiding. Daar zijn ze best trots op. “Een superleuke opleiding en je leert veel”, vertelt Beyza. “Ik heb hier bijvoorbeeld geleerd hoe ik me socialer kan opstellen. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat geen sociaal leven geen buitenwereld betekent, dus deze skills zijn belangrijk.” Ze hebben inmiddels ervaring met kinderen en ouderen en vinden beide doelgroepen fijn om mee te werken. Ze werken als bijbaan in de ouderenzorg. “Dan maak je best wel wat mee”, bekennen ze.

De Da Vinci locatie Mollenburgseweg vinden ze een goede leslocatie: lekker rustig en overzichtelijk. Door het kleinschalige weten ze ook heel goed bij wie ze terecht kunnen met bepaalde vragen.

Ondertussen hebben ze de smaak van studeren goed te pakken. Misschien gaan ze hierna zelfs verder. Lonneke denkt bijvoorbeeld aan een specialisatie op het gebied van kinderen met gedragsproblemen, maar eerst maken ze PW af. Ondanks deze rare tijd lopen ze geen studievertraging op en dat mag rustig een mooi resultaat genoemd worden.