Terug naar overzicht

Vakantie voor iedereen

Toekomstbouwers

Cathy Ouschan is een toekomstbouwer en studeert dit jaar af als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Daarnaast werkt ze op een woongroep voor mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking, waar ze na haar stage een baan kreeg aangeboden.

Dat dit werk écht haar passie is, blijkt wel uit het feit dat ze in haar zomervakanties ook nog eens afreist naar het Franse Domaine de Puylagorge, voor vrijwilligerswerk op een wel heel bijzondere camping.

“Puylagoge is het eerste vakantiepark in Europa dat speciaal gebouwd is voor gezinnen met gehandicapte kinderen,” legt Cathy uit. “Puylagorge biedt voorzieningen en hulp, zodat iedereen echt vakantie kan vieren. Er is animatie voor alle kinderen; voor die met een handicap én voor de broertjes en zusjes. Er zijn ook oppasmogelijkheden, zodat ook ouders eindelijk eens een goed boek kunnen lezen of zorgeloos op een terrasje kunnen zitten in de wetenschap dat hun kinderen plezier maken.”

De dankbaarheid van die ouders is een mooie waardering voor het werk dat Cathy doet, maar de voldoening haalt ze vooral uit het werk zelf. “Op het vakantiepark kan iedereen zichzelf zijn. De gehandicapten die het hele jaar door vaak vooral patiënt of cliënt zijn, zijn hier gewoon kind. Niks voorzichtig doen, gewoon húp van de glijbaan. Dat is ook mijn ambitie in mijn werk; iedereen – hoe ernstig de beperking ook – laten voelen dat hij er mag zijn en ertoe doet.”

Cathy Ouschan
Opleiding: Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg.