Terug naar overzicht

Wat een kans!

Stage lopen in Suriname

Na coronatijd starten de internationale stages weer op in het buitenland.

Dit schooljaar gaan er vanuit de opleiding Verpleegkunde 6 studenten naar Suriname. Alle studenten lopen stage in hetzelfde ziekenhuis. Nadat 2 stagiaires enthousiast waren teruggekeerd, maar wel aangaven dat er wel veel stagiaires op 1 afdeling rondliepen, werd het tijd om weer een bezoek te brengen aan Suriname. Petra Tieman en Ciska Peels hebben contact gezocht met diverse ziekenhuizen en andere instellingen in Paramaribo en kregen van allen groen licht om in gesprek te gaan voor (nieuwe) stageplekken.
Wij reisden eind januari met onze 4 verpleegkunde studenten af naar Paramaribo. Bij aankomst was de eerste indruk al positief. Een prachtig land met aardige mensen.

Wij starten met het begeleiden van onze studenten naar ’s Lands Hospitaal. Dit ziekenhuis is 244 jaar oud en het moeder- en kind Centrum van Suriname en heeft veel specialismen. Het ziekenhuis ligt in het centrum van Paramaribo. Wij zijn een aantal dagen na aankomst gestart met een eerste kennismaking met de directrice en de Praktijkopleiders en natuurlijk een eerste indruk van het ziekenhuis. En dat maakt indruk. De verpleeggang is als een galerij in de buitenlucht en de afdelingen hebben geen ramen, maar aan beide kanten van de kamer is het open, zodat het lekker doorlucht. Er wordt gewerkt in witte uniformen met een overschort, witte schoenen. Dit is ook te zien op de foto.

Iedereen groet elkaar en de patiënten zitten geduldig te wachten op de polikliniek. Voor onze studenten begon de volgende dag hun stage.

Wij hebben de volgende instellingen bezocht

’s Lands Hospitaal, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Rooms Katholieke Ziekenhuis st. Vincentius, RCR Medical Centre en het Christoforus jongereninternaat. Daar hebben wij gesprekken gehad over de mogelijkheid voor stages. De wederzijdse verwachtingen uitgesproken en een rondleiding gekregen.
Ook hebben wij het opleidingsinstituut Covab bezocht. Dit is het opleidingsinstituut voor de gezondheidszorg in Paramaribo. Dit is voor de initiële opleidingen, maar ook voor de verpleegkundige vervolgopleidingen.

De opbrengst is zeer positief. In alle ziekenhuizen mogen onze studenten Verpleegkunde stage lopen. Ook hebben wij twee stageadressen voor de studenten van de Doktersassistenten.

Stageplek

We hebben een mooie stageplek voor de studenten van Social work en MZ. Dit is het Christoforus Jongeren Internaat. Het Internaat krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donaties. Ciska en Petra willen een inzamelingsactie starten op onze school. Wij gaan op kort termijn in Rosa of Maronne een fles plaatsen voor statiegeld blikjes en flesjes. Dit geld zal gedoneerd worden aan het Internaat en zal gebruikt worden voor nieuwe matrassen voor de kinderen. Graag ook jullie bijdragen en pr naar de studenten in deze gebouwen.

Ook werden wij in de gelegenheid gesteld een dag mee te lopen op de verpleegafdeling. Petra liep een dag mee op de afdeling gynaecologie en de kraamafdeling. Ciska liep een dag mee op de afdeling neonatologie en de kinderafdeling. Dit zijn ook onze specialisaties. En dat was ook heel leerzaam. Wij werden ontzettend vriendelijk ontvangen en mochten vragen stellen. Er werd veel uitgelegd en wij konden meekijken en zelfs een baby de fles geven. Heel waardevol om mee te nemen in de voorbereiding van onze studenten.