Terug naar overzicht

Skills Heroes 2022

Vorige maand was het zover: Skills Heroes 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht. De grootste vakwedstrijd voor mbo-studenten. En groots was het, drie gigantische hallen gevuld met enthousiaste – en stiekem ook wel nerveuze – studenten die streden in de vele finales, van kapper tot fietsenmaker en mediavormgever tot bloembinder. Vijf studenten van Da Vinci genaamd Xander (ICT-beheer), Latife (apothekersassistent), Romy (verpleegkundige), Carmen (onderwijsassistent) en Valerie (ondernemer retail) streden voor die felbegeerde titel! Twee dagen lang renden wij de Jaarbeurs door om de spannende finales te aanschouwen.

Na binnenkomst in de Jaarbeurs zagen we als eerste Xander achter de knoppen in de finale ICT-beheer: of ja, we zagen vooral zijn rug want Xander was druk bezig met coderen. Enkel op het scherm dat voor publiek was neergezet, met daarop de schermen van de finalisten, konden we een beetje zien wat er aan de hand was. De moeder van Xander, die aandachtig stond te kijken, vertelde ons nog trots: “de jury heeft ons net gezegd dat Xander erg goed bezig is”. Dat geloven wij graag, moeder van Xander!

Ook Valerie, hard aan het werk bij de finale ‘ondernemer retail’, zit achter een scherm, druk aan haar businessplan te werken. Het is soms wat moeilijk om – vanachter de hekken die het publiek gescheiden houden van de deelnemers – mee te krijgen wat er allemaal aan de hand is tijdens de wedstrijd. Gelukkig wordt er veel duidelijk tijdens de spannende pitch die Valerie een dag later geeft. Voor een gespannen publiek van medefinalisten, juryleden, docenten en bezoekers verdedigt zij met overgave haar businessplan!

Verderop zien we Romy aan de slag met een lastige patiënt. Letterlijk, want ze probeert namelijk een opstandige patiënt (eigenlijk een actrice, maar ze is erg overtuigend) te helpen. Mooi om te zien hoe serieus Romy dit neemt en op professionele en empathische wijze de moeilijke patiënt helpt. Dat er bij een baan in de verpleging ook een groot menselijke factor komt kijken, wordt hier wel duidelijk.

Aan de andere kant van de hal heeft Latife alles onder controle achter haar balie bij de finale van apothekersassistent. We willen haar eigenlijk even vragen hoe het gaat, maar dat mag niet. Het is namelijk verboden om tijdens de wedstrijd met de deelnemers te praten. We kijken dus aandachtig toe hoe Latife druk bezig is in de fictieve apotheek, midden in de gigantische hallen van de Jaarbeurs.

Carmen is ondertussen haar lessen voor aan het bereiden bij de finale onderwijsassistent. In een vrolijk versierd ‘klaslokaal’ geeft Carmen les aan een groep volwassen kinderen (de jury). Het ziet er allemaal ontzettend leuk uit – we zouden er bijna van terug willen naar de basisschool. Oud-finalist Damien staat goedkeurend toe te kijken. Hij vertelt ons, terwijl Carmen in een politiepak les staat te geven, dat hij zelf heel veel heeft gehad aan de ervaring van het meedoen aan World Skills. “Ik noemde mijn deelname aan Skills tijdens mijn sollicitatiegesprek”, vertelt hij ons lachend, “en nadat ik had uitgelegd wat World Skills eigenlijk is, waren ze toch best onder de indruk”.

Na twee dagen rondrennen (voor zowel ons als de studenten) kwamen deze twee spannende dagen tot een prachtig eind: twee zilveren plakken voor Xander en Latife – beide ontzettend blij zijn met hun prachtige ereplaats – en ook ontzettend knappe resultaten voor Carmen en Romy (beide 5de plek) en Valerie (6de).

Nou denk je misschien “dat klinkt spannend allemaal, maar wat heb je er nu aan?”. We vroegen de studenten naar hun deelname aan World Skills!

Hoe was het om mee te doen?
Latife: ​​”
Het was een superleuke ervaring om mee te doen aan Skills en de wedstrijden waren erg leerzaam. Daarnaast was het supergezellig om me in die leuke – maar ook spannende-  omgeving te bevinden samen met de Da Vinci studenten, docenten en deelnemers.”
Valerie: “Het was echt een unieke ervaring. Tijdens de finale dagen heb ik het naar mijn zin gehad. We kregen een heftige opdracht namelijk een ondernemingsplan schrijven. Ja, dat doe je niet even in 2 dagen. Maar hier kon ik wel mijn eigen ideeën kwijt. Er was vanalles geregeld door school wat het ook allemaal net een stuk leuker en gezelliger maakte! Oh, en de groep was ontzettend leuk en erg aan elkaar gewaagd. Altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten!”
Carmen: “Het was een erg leuke ervaring om aan Skills mee te doen, ik heb veel geleerd over mijn vak maar ook over mijzelf. Ik heb in die tijd nieuwe vrienden en herinneringen gemaakt die niemand nog kan afnemen. Ik heb betere banden met mijn docenten gevormd en heb veel geleerd over mijn vak maar ook over Da Vinci.”

Denk je dat je er iets aan hebt in de toekomst?
Valerie:
“Meedoen aan Skills helpt je inzicht te geven in dingen die je voorheen misschien nog niet wist. Je hebt hier erg veel aan in de toekomst. Het gaat niet alleen om de kennis, maar ook het mentale stuk. Erg belangrijk!”
Xander: “Skills is best wel interessant voor een toekomstige werkgever, maar zorgt ook voor een breder netwerk. Je bent ook een ervaring rijker, doordat je wordt uitgedaagd in je kunnen.”
Latife: “In totaal heb ik drie (deelname)certificaten in ontvangst mogen nemen. De certificaten van de voorrondes, de kwalificatie en de finale. Ook heb ik een zilveren medaille gekregen. Dit staat natuurlijk goed op mijn CV. Daarnaast heeft deze mooie ervaring bij Skills bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling, omdat het een flinke uitdaging was en ik de kans kreeg om het beste uit mezelf te halen.”

Wat zeg je tegen studenten die misschien mee willen doen (of zouden moeten doen!)?
Valerie: “Als je de kans krijgt om hier aan mee te werken, doe het! Studenten onderschatten hoe leuk dit kan zijn. Je doet dit wel echt voor jezelf en leert hier zo veel van. Het is super leerzaam en je bent met iets bezig wat je echt leuk vind. School support je heel graag en regelt alles voor je. Zelfs een prachtig hotel is voor ons geregeld. Dat zijn extra’s die het net even leuker maken!”
Carmen: “Ik zou zeker andere studenten dit aanraden. Het is echter wel een heftig proces waarin je veel dingen moet doen voor een lange tijd maar dat is het zeker wel waard zolang andere dingen er niet onder gaat leiden. Je leert veel meer dan alleen dingen voor je toekomst. Je bouwt vriendschappen op en ontdekt nieuwe dingen en nieuwe perspectieven die je kan gebruiken in de toekomst. En om mee te doen en te kunnen zeggen dat je een van de besten van Nederland bent is natuurlijk een pluspunt. Want je hoef niet eerste te worden om te weten dat je goed bent!”
Latife: “Ik adviseer aan alle studenten om mee te doen aan Skills. Ten eerste is het superleuk om deel te nemen aan zo’n grote en landelijke wedstrijd omdat je daar veel nieuwe mensen leert kennen. Ten tweede leer je enorm veel door deel te nemen aan de Skills wedstrijden, omdat je voor de wedstrijden extra trainingen van je docenten krijgt, maar je leert ook veel tijdens de wedstrijden zelf. Zo leer je ook jezelf kennen, namelijk hoe je bijvoorbeeld presenteert onder druk. Ten vierde is het een hele mooie uitdaging om het beste uit jezelf te halen en wellicht het beste in jouw vak te worden! Tot slot wil ik meegeven dat het een zeer speciale ervaring zal zijn die je nooit zal vergeten.”
Xander: “Zeker doen! De gehele ervaring en sfeer is super leuk en je leert andere  deelnemers/studenten kennen van alle soorten opleidingen.”
Romy: “Vooral doen! Je leert zo veel over jezelf, over je kwaliteiten, over wat je nog kan verbeteren en je ontmoet andere (verpleegkunde) studenten die net zo trots/enthousiast zijn over hun toekomstige beroep. Ik heb vond de wedstrijd en de aanloop er naartoe echt een van de leukste dingen die ik tot nu toe heb gedaan.

Namens Da Vinci feliciteren wij deze vijf strijders. Goed gedaan!

Wil jij ook meedoen met World Skills? Stuur dan een mail naar svanvoorthuijsen@davinci.nl of vraag je docent om meer informatie!