Mbo- en hbo-ers bundelen hun krachten voor regionale vraagstukken
In de TechnoHub Smart Delta bundelen ROC Da Vinci College en Dordrecht Academy hun kennis voor toonaangevende regionale bedrijven. Vanuit de Duurzaamheidsfabriek werken mbo en hbo-studenten samen aan mooie real-life projecten. Het is een samensmelting van verschillende opleidingen die een bijdrage leveren aan de opdracht. De opdrachtgevers zijn bedrijven in de regio die behoefte hebben aan vernieuwing of doorontwikkeling van producten.
Rondvaartboten organisatie Imbarcazione Barone had een specifieke wens; het ontwikkelen van een flexibel raamsysteem zodat er ook bij slecht weer gevaren kan worden. “Het leuke van deze opdracht is dat je niet alleen de technische kennis kan toepassen maar ook het hele proces meemaakt. Van onderzoeken, presenteren, samenwerken, uitvoeren en opleveren, alles zit er in”, zo vertelt mbo-student Joël van de opleiding Technicus Engineering (uitstroomprofiel Werktuigbouwkunde). Student Samuel volgt dezelfde opleiding en zet zijn kennis in vanuit het uitstroomprofiel Elektrotechniek. “Zo werk je vanuit verschillende invalshoeken samen aan een product en dat levert mooie resultaten op”, aldus Samuel. Ook de samenwerking tussen mbo en hbo-ers heeft echt een meerwaarde. Iedereen pakt vanuit zijn eigen talent en achtergrond de verantwoordelijkheid. “We hebben elkaar nodig om tot een goed product te komen voor het verhuurbedrijf. Dit doel hebben we met elkaar voor ogen. En als het raamsysteem straks in gebruik is gaan we zeker een keer varen om het zelf te beleven”.
Ook mbo-studenten Wouter en Milan van de opleiding Technicus Engineering laten vol trots zien hoe zij werken aan het real-life project om de Wijkhopper te verbeteren. Opdrachtgever Stroomlijn zet de Wijkhopper in voor minder valide mensen die gebruik kunnen maken van korte ritten in de wijk. “Samen met het projectteam hebben we gekozen om de Wijkhopper te verduurzamen met een zonnepaneel op het dak”, zo leggen ze uit. Hierdoor kan de automobiel langer rijden voordat hij weer opgeladen moet worden. Er wordt nu hard gewerkt aan het laatste onderdeel namelijk het installeren van het paneel op het dak van de Wijkhopper. Wij kijken nu al uit naar de oplevering want door deze constructie kunnen meer mensen gebruik maken van de service en dat heeft een positief effect op de samenleving.
Inmiddels zijn er 20 projecten gestart met opdrachten in samenwerking met Kooiman Marine Group, Tolly Wolly Studio, Viscon, Stroomlijn, Valk Welding, Notilyze, Royal Van der Leun, MDIM, Vink Diesel, Yuverta, Imbarcazione Barone, Attema, KVMC.
Bij het Da Vinci College zijn we altijd op zoek naar mooie opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Heb jij interesse in een samenwerking met het (techniek)onderwijs? Neem dan contact op met Timon Jongkind (Praktor) via timonjongkind@davinci.nl.