Terug naar overzicht

Interview Ria van Suijdam

'Opleiden voor beroep én maatschappij'

Ria van Suijdam stapte ruim 25 jaar geleden het voormalige Da Vinci College binnen en maakte de organisatie daardoor van verschillende kanten mee. We blikken met haar terug maar kijken ook vooruit.

Opleiden voor beroep én maatschappijHoe ben je bij het Da Vinci College begonnen?

“Ik volgde aan de Hogeschool Rotterdam een post hbo-opleiding NT2. In dat kader moest ik lessen bijwonen van NT2-studenten. Ik ben gaan rondbellen: waar kan ik dat doen? Dat kon in Dordrecht, bij de Taalschool. Ik woonde enkele lessen bij en werd later gevraagd om te komen werken. Dat heb ik van 1996 tot 2003 gedaan. Ik begon bij het Midveld College, voorloper van het uiteindelijke Da Vinci College.”

Wat heb je binnen Da Vinci College allemaal gedaan?

“Na een tussenjaar op de Politieacademie, waar ik kennismaakte met het mbo, werd ik teruggevraagd bij de Taalschool en werd ik later docent Nederlands bij de Meubelmakers. Daarna werd ik nog taalcoach bij Art & Design en ICT. Ik deed een onderwijskundige master en werd begeleider bij Connessione voor startende collega’s. Ik was programmaleider Samen opleiden en draaide de Management Development Program met een externe partner.”

Hoe heb je het Da Vinci College in die 25 jaar ervaren?

“Er is steeds meer verbinding met het bedrijfsleven gekomen. De Duurzaamheidsfabriek was eerst leeg en kijk wat er nu allemaal gebeurt! Ik vind het leuk om te leren en vooruit te kijken. De 25 jaar zijn ongemerkt voorbij gegaan. De stem en betrokkenheid van docenten is groter geworden. We zijn actueel, er zijn veel nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs.”

Wat maakt dat je zo lang bij Da Vinci bent gebleven?

“Ik heb altijd kansen gekregen. Als je wilt, heb je hier de mogelijkheden om bij te leren, te verbreden en te verdiepen. Ik heb met veel plezier in verschillende functies gewerkt, onder meer 5 jaar bij Connessione. Nu werk ik weer in de sector Techniek en Media, daar ben ik helemaal op mijn plek. Dat zit in mijn DNA.”

Hoe kijk jij naar het Da Vinci College in de toekomst?

“Da Vinci College als dé opleider in de regio! Ik hoop dat het Da Vinci College, naast het initiële onderwijs, aanbod ontwikkelt voor alle mensen in de regio. Dat je voor allerlei opleidingen en/of cursussen bij het Da Vinci College terechtkunt. Niet alleen opleiden voor het beroep, maar ook opleiden om goed zelfstandig in de maatschappij te functioneren voor een leven lang leren. Het houdt niet op als je je diploma haalt; dan begint het pas!”

Hoe kunnen we dat bereiken?

“Er is lef nodig, maar ook ruimte. Ruimte om te experimenteren in teams en dingen daadwerkelijk uit te werken. Laten we kijken naar wat wél kan. Doe iets voor omwonenden: een open dag of iets anders om hen te betrekken. Het Jonge talenten-programma voor Connessione vond ik zelf erg leuk om te draaien. We investeerden in jonge mensen die we graag wilden behouden als docent. Dat was een inspirerend en positief programma.”