Terug naar overzicht

Nationale broer en zus dag 30 september

Kelly en Milan

Kelly (18) en Milan (17) zijn broer en zus, wonen in Nieuw-Lekkerland en studeren samen op het Da Vinci College. Kelly is eerstejaarsstudent brood- en banketbakker en Milan zit in zijn eerste jaar van de opleiding tot verkoopspecialist.

Heeft het zijn van broer en zus invloed gehad op jullie studie/school keuze?

Milan: “Ja voor mij wel, want Kelly zat hier al op school en haar verhalen waren altijd positief, dus was het voor mij een makkelijke keuze. Maar daarnaast vind ik Dordrecht een leuke stad en zie ik het niet zitten om helemaal naar Rotterdam met het ov te gaan.

Kelly: “Voor mij niet, maar we hebben nog een jongere broer en zus en we denken dat zij wel gaan volgen, we hebben ook allemaal op dezelfde middelbare school gezeten. Wij zitten allebei met veel plezier op deze school, dus ik zou het hen absoluut aanraden.

De broer en zus zien elkaar niet heel veel op school, maar ze vinden het wel prettig dat ze met elkaar studeren: “Als Milan bijvoorbeeld zijn lunch vergeten is, kan hij mij altijd even een berichtje sturen of ik iets voor hem heb”. Daarnaast kunnen ze elkaar helpen met schoolzaken, en neemt Milan maar al te graag Kelly’s baksels mee naar huis.

Waarom hebben jullie deze opleiding gekozen en zijn jullie blij met je studiekeuze?

Kelly: “Ik ben lang geleden met een vriendin meegegaan naar een open dag van de bakkersopleiding, voor de gezelligheid, want ik wilde zelf travel en leisure studeren.” Deze opleiding heeft ze 1 jaar gedaan, en is toen aan de opleiding verpleegkunde begonnen. “Ook dat was niet mijn ding, en toen ik op zoek was naar iets anders, kwam die bakkersopleiding weer in mij op, en dat vond ik eigenlijk wel heel leuk!

Milan vertelt: “Mijn mentor op de middelbare school heeft me op deze opleiding gewezen. Ik maak makkelijk contact met mensen en kan goed praten, dus ik zou een goede verkoper zijn. Voorafgaand heb ik geen open dagen bezocht door corona natuurlijk, alles ging via MS Teams. Dat was jammer want ik had dus in eerste instantie niet echt een compleet beeld van de sfeer op de opleiding, maar ik ben blij met mijn keuze”.

En hierna?

Milan: “Eigenlijk wil iedereen uit mijn klas een eigen bedrijf. Ik zou dat ook wel leuk vinden, maar ik wil wel een specifieke richting op en iets origineels. Geen gamewinkel en ik wil ook geen YouTuber worden. Een bedrijfje in paintballen of skydiven lijkt me bijvoorbeeld wel tof. Maar nu eerst zo snel mogelijk afstuderen, en een tijdje werken, want voor een eigen bedrijf heb je wel geld nodig natuurlijk.”

Kelly weet nog niet precies wat ze na haar opleiding wil gaan doen. “Natuurlijk wil ik wel bakker worden, maar ik sta ook helemaal open voor andere kansen. Wie weet ga ik wel verder studeren, begin ik ook een eigen bedrijf of komt er iets heel anders op mijn pad.”

Carlijn en Thijs

Carlijn en Thijs (17) zijn een tweeling, wonen in Dordrecht en zijn beide student op Da Vinci College. Toch zien ze elkaar niet veel op school, want ze doen een compleet andere opleiding: Carlijn zit in haar 2e jaar van verpleegkunde, en Thijs zit in zijn laatste jaar van een versneld traject voor technicus engineering werktuigbouwkunde.  

Heeft het zijn van broer en zus invloed gehad op jullie school- of studiekeuze?

Thijs: “Nee eigenlijk niet. Omdat ik een versneld traject doe, stond het al vast dat ik vanuit de mavo naar deze school zou gaan.”

Carlijn: “Nee voor mij ook niet echt. Ik vond het vooral fijn om lekker dicht bij huis op school te zitten. Deze opleiding kun je ook in Breda doen, maar ik vind het ov onhandig, met de fiets ben ik er nu zo.”

Het zijn van broer en zus heeft dus geen invloed gehad op hun keuze, maar ze vinden het wel heel leuk om samen te studeren: “We fietsen samen naar school en naar stage, wat erg gezellig is. Het is ook fijn om vragen aan elkaar te kunnen stellen over school, elkaar te helpen met systemen als ItsLearning en bij elkaar terecht te kunnen als je geen eten of geld bij je hebt.”, vertelt Carlijn lachend. “Ik kan je altijd even bellen voor een koekje.”

Daarnaast zijn Carlijn en Thijs niet de enige in hun familie die op Da Vinci te vinden zijn. Carlijn vertelt: “Onze moeder en onze tante werken bij Da Vinci, onze oudste broer geeft les bij Entree en onze andere broer heeft een bbl-opleiding op Da Vinci afgerond.” Thijs vult aan: “We hebben ook nog een neef hier rondlopen. Hij is voor de zomer afgestudeerd op Da Vinci en heeft een baan aangeboden gekregen, dus werkt nu als instructeur bij ICT.”

Heeft samen studeren jullie band versterkt?

Thijs: “We hebben al een enorm goede band. Ook buiten school doen we veel samen, zitten met elkaar op scouting en hebben ook een aantal gemeenschappelijke vrienden”.

Carlijn vertelt dat Thijs op school wel veel nieuwe mensen heeft leren kennen, maar dat dat voor haar niet geldt. “Vorig jaar begon ik met deze opleiding, maar door corona heb ik minder contact als normaal gehad met mijn klasgenoten, wat heel jammer is. Thijs gaat nu goed met zijn klasgenoten om en ik moet iedereen uit mijn klas nog leren kennen.

En na jullie opleiding, wat gaan jullie dan doen?

Carlijn: “Ik wil als verpleegkundige gaan werken, maar ik weet nog niet in welke richting. Stage heb ik nu alleen gelopen in de ouderenzorg en daar heb ik ook een bijbaantje in. Psychiatrie lijkt mij interessant. Gehandicaptenzorg heb ik helemaal geen ervaring in, dus ik ben benieuwd waar ik over een paar jaar sta.

Thijs is 18 als hij dit jaar gaat afstuderen. “Dat is natuurlijk wel jong, maar ik denk niet dat ik nog verder ga studeren. Ik wil nog wel wat open dagen bezoeken of een andere opleiding mijn aandacht trekt, maar voor nu krijg ik al genoeg banen aangeboden via LinkedIn, dus wie weet ga ik na dit jaar wel lekker werken. Een nieuwe opleiding beginnen kan altijd nog