Terug naar overzicht

Interview studenten

Moeder en dochter studeren voor Verzorgende-IG

Simone en Marit zijn niet alleen studiegenoten op Da Vinci College, maar ook moeder en dochter! Ze volgen de opleiding Verzorgende-IG: Marit via de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL), Simone via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). In dit interview vertellen zij over hun ervaringen.

Hoe is het gekomen dat jullie bij het Da Vinci College zijn gaan studeren?

Moeder en dochter studeren voor Verzorgende-IGSimone: “Dit is gekomen door het bezoeken van één van de open avonden in het examenjaar van Marit. Ik heb ruim 30 jaar geleden al eens een vooropleiding voor A verpleegkundige gedaan, maar die net niet gehaald. Hierna ben ik de MEAO gaan doen, maar de zorg is altijd blijven kriebelen. Tijdens de open avond werd het voor mij steeds duidelijker dat dit eigenlijk iets is wat ik graag zou willen. Met een grapje vroeg ik of er ook een avondopleiding bestond. Deze is er niet, maar ik moest mijn e-mailadres geven en dan zou er informatie toegestuurd worden. Zo is het balletje gaan rollen. Na wat overleg met mijn man heb ik de stap genomen. Zijn reactie was: ‘Je roept het al 15 jaar, ga het gewoon doen!’”

Marit: “Toen ik in mijn examenjaar zat, twijfelde ik nog heel erg wat voor een opleiding ik wilde doen. Ik ging naar de open dag van Maatschappelijke Zorg (MZ) en Verzorgende-IG (VIG). In eerste instantie was mijn keuze MZ, maar toen ik in de klas zat met VIG-studenten wilde ik dat ook doen en ben ik geswitcht.”

Jullie zijn behalve moeder en dochter ook studiegenoten. Delen jullie thuis verhalen/ervaringen over de opleiding?

“Thuis hebben we het af en toe wel over de opleiding, vooral over de verpleegtechnische handelingen of over dingen die we op werk of stage meemaken. Ook als iets niet helemaal loopt zoals we het zouden willen, dan wordt dat besproken.”

Jullie doen BOL en BBL. Wat zijn de verschillen tussen die opleidingen?

“De route bij de twee opleidingen is toch wel iets anders. BBL gaat allemaal wat sneller. Omdat je in dienst bent bij een werkgever, en dus meer werkt dan op school zit, kom je sneller toe aan het doen van handelingen. De BOL-studenten lopen maar 2 dagen per week stage in het tweede jaar. Het verschilt wel per instelling hoe zij omgaan met het mogen doen van handelingen tijdens de stage.”

Hebben jullie dezelfde ambities?

Simone: “Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik na deze opleiding wil gaan doen. Ik twijfel nog om door te gaan met de opleiding Verpleegkundige of dat ik toch lekker ga werken en via het werk een aanvullende opleiding als EVV-er (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) of wie weet als werkbegeleider. Alle opties staan nog open!”

Marit: Ik heb al wel een klein idee. Na deze opleiding wil ik verder met de opleiding Verpleegkundige. Daarna zou ik ook nog graag HBO-Verpleegkunde doen.”